Президентът на Световният боксов съюз (WBC) Маурисио Сюлейман ще накаже световният шампион в тежка категория  Анди Руис-младши, ако мексиканецът реши наистина да участва на предстоящата Олимпиада в Токио догодина.

Мексиканската боксова федерация покани 30-годишния професионалист да се присъедини към олимпийския отбор на северноамериканската държава. Самият Руис също сподели, че за него би било чест да представлява родината си в Япония.

"WBC по никакъв начин не подкрепя участието на професионални боксьори на Олимпийски игри“, заяви Сюлейман, който също е мексиканец.

"Неприемливо е и феновете по света също трябва да не го подкрепят. Боксът, който се практикува на Олимпийски игри, е нещо съвсем различно. Такова действие крие много опасности и ние няма да го подкрепим."

"Ако някой професионалист, без значение бивш или настоящ шампион, реши да участва в Токио, ще бъде наказан с изваждане от ранкинг листите на WBC за две години“, заяви президентът.

Това означава, че ако Руис наистина бъде част от мексиканския отбор през 2020 г., то той няма да има право да се бие за титлата на WBC поне до 2022 г.