Бившият абсолютен шампион в полусредна категория Терънс Крофърд (41-0, 31 нокаута) се отказа от пояса, с който започна доминацията си в категория до 66,7-килограмовите - титлата на WBO.

Решението на Крофърд беше обявено от WBO вчера. Американецът Брайън Норман (26-0, 20 нокаута) е във възторг, след като получи титлата на мястото на временния пояс, който държеше. Той планира да направи дебютната си защита през ноември.

По-рано американецът Теофимо Лопес (21-1, 13 нокаута), шампион на WBO в супер лека категория, искаше да се бие с Норман. Top Rank дори предложи да уреди този двубой, но Теофимо отказа датата - двубоят нямаше да се състои през уикенда, а в средата на седмицата.

Лопес иска да се бие с Норман в края на септември, но Top Rank няма свободна дата. Възможно е скоро страните отново да се върнат на масата за преговори.

Очевидно Крофърд се е отказал от пояса на WBO, за да упражни правото на задължителен претендент. По-рано този месец той не само отне титлата на WBA в супер средна категория от Израил Мадримов, но и спечели вакантния временен пояс на WBO. Пълноправен шампион на организацията е американецът Себастиан Фундора.

Това не означава, че Фандора ще бъде следващият съперник на Крофърд. По-рано боксовият суперинвеститор Турки Алалшейкх заяви, че иска да изправи Терънс в директен двубой с новокоронования временен шампион на WBC американеца Върджил Ортис.

Крофърд спечели пояса на WBO в полусредна категория през юни 2018 г., когато нокаутира австралиеца Джеф Хорн. Това беше неговият дебют в категорията и първият му двубой, откакто спечели абсолютната световна титла в супер лека категория.