Може би няма друга битка в света на бокса, а и няма да има дълго време, която да предизвика толкова много внимание, мнения и прогнози, понякога диаметрално противоположни, дори взаимно изключващи се, като тази между Тайсън Фюри и Олександър Усик. Всичко това поради изобилието от променливи и неизвестни, всяка от които в по-голяма или по-малка степен може да повлияе на изхода на дългоочакваната историческа битка.

Така или иначе, всичко, както винаги, ще се разбере директно на ринга. Но това не пречи да гадаем и да се опитваме да прогнозираме, като с нескрит интерес се опитваме да надникнем в големия мач.

И за да бъде картината пълна - или поне възможно най-пъстра - ние се потрудихме и събрахме всички прогнози и мнения за боя между Олександър и Тайсън, откакто украинецът победи Антъни Джошуа за втори път.

 

МНЕНИЯ ОТ ОТБОРИТЕ НА УСИК И ФЮРИ

ШУГЪР ХИЛ, старши треньор на Фюри: "Мисля, че Усик трябва да представи най-добрия си план за двубоя. Той ще може да направи много неща, а не само едно. Това е, което очаквам от Усик, това е, което всички ние очакваме. И за това тренираме. Не се тренира за едно нещо. Ако го правите, се подготвяте за провал. Планът за битката е просто да се боксираме, да правим това, което обикновено правим. Ако тялото е отворено, работи с него. Ако главата е отворена, работете с нея. Ако някоя страна е отворена, работете върху нея. Работиш на мястото, което ще ти свърши работа в дадения момент. В бокса обаче нещата се променят постоянно. Обичам добрите предизвикателства. Тайсън също го харесва. И двамата знаем, че Олександър Усик е страхотен боксьор, той го е доказал. Така че искаш най-доброто. А Олександър очевидно е най-добрият съперник за него точно сега, на този етап, в битка за всички пояси, за всичко, което е довело до този момент."

АЛЕКСАНДЪР КРАСЮК, промоутър на Усик: "Размерът не означава много, особено в бокса. Много хора, включително Дерек Чисора, вярваха, че размерът означава много. Но моят опит и моето усещане ми казват, че не става въпрос за размер, а за умения, за отношение, за психология, за боксов IQ. Това е, което те прави победител. Тайсън притежава всичко това: има боксов коефициент на интелигентност, има умения, има скорост, има работа с крака, има опит, знае как да разбере нещата на ринга и има размери. Усик има всичко, с изключение на размера. Но Усик има нещо от миналото. Усик има голям аматьорски опит. Когато разговарям с Олександър, не усещам никакво колебание в очите му. Той е абсолютно готов за действие и знае как да се представи срещу Тайсън".

ФРАНК УОРЪН, промоутър на Фюри: "Това е възможно най-големият двубой в нашия спорт. Супертежките винаги възбуждат въображението на феновете и не се съмнявам, че това ще бъде най-голямото боксово събитие на века. Очаквам с нетърпение Тайсън да си върне трите пояса, които никога не е губил на ринга. Предполагам, че Фюри ще удря Усик. Що се отнася до мен, той е твърде голям за украинеца. Освен това те си приличат. Големи боксови мозъци и всичко останало. Но мисля, че Тайсън е по-силен във всичко. Въпреки това Усик е много добър. Беше страхотен боксьор в полутежка категория, а сега е много добър боксьор в тежка категория. Но ако ги сравните, ще видите, че Фюри е по-силен във всичко".

ЕГИС КЛИМАС, мениджър на Усик: "Усик винаги е добре подготвен психически. И той се подготвя много сериозно за всеки двубой. Преминахме през много трудности, за да организираме този двубой. Сигурен съм, че Усик ще победи Фюри. Сигурен съм, че няма да е лесно да го направи. Но не бих се изненадал дори ако Усик спечели с нокаут. Защо казвам това? Защото Усик ще умори и изтощи Фюри".

БОБ АРЪМ, съпромоутър на Фюри: "Това е страхотна битка с равни шансове. В началото си мислех, че Фюри е твърде голям за Усик. Мислех, че той ще го унищожи. Че Александър няма никакъв шанс. Сега смятам, че всъщност това е много по-оспорвана битка. Битка, която може да се развие по всякакъв начин. И коефициентите на букмейкърите го доказват. В тази битка няма фаворит."

 

ПРОГНОЗИ НА БИВШИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪПЕРНИЦИ НА УСИК И ФЮРИ

ТОНИ БЕЛЮ: "Винаги съм смятал, че размерът ще победи Олександър Усик. И винаги съм смятал, че Фюри ще бъде боецът. Но той продължаваше да избягва битката. Това ме накара да си помисля: "О, значи той знае нещо, което аз трябва да знам, щом се пази от него". Но аз не знам. Вижте, ако той отиде при Олександър и се опита да се отърве от него, да го пребие, ще загуби. Защото Тайсън няма да го хване, няма да може да се справи с него. Но ако отиде там и се боксира, използва размера и разстоянието - може да спечели, може да го надвие. Просто трябва да го държи на дистанция. В такъв случай ще бъде ужасен бой за гледане. Ако излезе там и направи това, за което говори - да победи играч от полутежка категория, да го нокаутира, да го прегази и да го прегази - ще загуби. Просто си мисля: "Ако някой победи Фюри - това ще бъде Усик". Не ви лъжа, залагам на него да спечели. Наистина го правя. Просто смятам, че с Усик е толкова трудно да се справиш и той е най-издръжливият психически човек, с когото някога ще се сблъскаш в живота си."

МАЙРИС БРИЕДИС: "Мисля, че първите шест рунда ще бъдат равностойни, а след това Фюри... Мисля, че битката ще бъде много подобна на тази между Фюри и Стив Кънингам. Виждам същия вид битка. Тогава той в крайна сметка хвана Стив Кънингам за врата и след това го повали. Мисля, че той ще направи същото с Усик."

АНТЪНИ ДЖОШУА: "Битката между Усик и Фюри не е просто обикновена битка. Това е знакова конфронтация. Кой ще спечели? Честно казано, клоня към победата на Усик. Но кой знае със сигурност? И двамата са на върха в дивизията. Така че просто ще пожелая и на двамата късмет. Надявам се и двамата да имат страхотни тренировъчни лагери. Бил съм се с Усик. Мисля, че той е феноменален боксьор и има страхотен екип около себе си. Ти си толкова добър, колкото е добър екипът ти, а той е страхотен в това отношение. След като бях на ринга с него и го изучавах, все още го изучавам, продължавам да го изучавам, мисля, че той е този, който ще победи."

OТО ВАЛИН: "Фюри е голям, има голям обсег, така че Усик трябва да му отнеме това предимство. Той трябва да го притиска, да бъде агресивен и да нанася удари в тялото. Тайсън има голям торс, но също така има добра защита по-високо от кръста, така че Усик ще трябва да удря в долната му част. Когато се приближи, трябва да внимава. Той не може да позволи на Фюри да го хване, надвесен масивно. Той направи това с мен и това му отне малко енергия. Мисля, че Усик е наистина добър боец и доказа, че срещу Джошуа е достатъчно голям за дивизията. Мислех, че ще бъде твърде малък за Ей Джей, но той се справи наистина добре. В същото време за мен фаворитът е Фюри. Той е голямо момче, наистина добър боксьор, който може да бъде и агресивен. Фюри е интелигентен боец, уверен е и има инструментите да победи Усик, според мен по точки".

ДАНИЕЛ ДЮБОА: "Мисля, че Усик е добър боксьор и коварен боец. Но предимството на Фюри е, че има опит и вече е доказал нивото си. Определено залагам на Фюри."

ФРАНСИС НГАНУ: "Обективно погледнато, Тайсън е фаворит. От своя страна, аз също залагам на него. Но в същото време не отписвам Усик по никакъв начин. Знам, че той може да спечели, че има добри шансове. Но все пак ще заложа на победата на Фюри".

ДИОНТЕЙ УАЙЛДЪР: "Това е битка 50 на 50, всичко може да се случи. Хората гледат на размерите на Фюри като на голямо предимство, но това не означава нищо, защото Усик може да се държи ниско и на Фюри ще му е трудно с огромния си ръст да го достигне. Ако Усик успее да се приближи и да скъси дистанцията бързо, скоростта може да се окаже сериозен фактор. За мен това е равностоен двубой и се радвам, че най-накрая ще се случи и всички пояси ще бъдат в едни и същи ръце."

ДИЛИЪН УАЙТ: "Трудно е да посоча фаворит или да направя прогноза. Много е трудно да се избере един. Лесно можете да намерите аргументи в полза на единия или другия. Това е онази класическа конфронтация, в която шансовете за победа са 50/50. Всичко ще зависи от това кой от двамата иска да спечели повече. Ще зависи и от това кой ще се подготви по-добре и по-правилно за битката".

ПРОГНОЗИ НА ШАМПИОНИТЕ В ТЕЖКА КАТЕГОРИЯ

РИДИК БОУ: "Мисля, че ще бъде труден двубой, но залагам на победата на Тайсън. Мисля, че той ще го нокаутира в 5-ия рунд."

ШАНЪН БРИГС: "Не можеш да се изправиш срещу Фюри, той никога не губи, наистина не можеш да се изправиш срещу някой толкова голям, който може да се движи по този начин. Той е голям мъж и погледнете краката му, той е смешно сложен, има краката на нормален висок боксьор, но тялото на дебел мъж, който не тренира и това му помага. Той няма мускули, но истината е, че мускулите не се бият за вас. Той е много пъргав, може да се движи и да движи главата си и не винаги нокаутира противниците си - това показва, че може да прави рундове. Човек с такъв ръст, с такава издръжливост, каквато има той, може да удря и да поема удари, може да се плъзга по ринга. Този човек не би се загубил в нито една епоха от историята на бокса заради това колко е голям."

ФРАНК БРУНО: "Усик е много добър боксьор, много по-опитен, отколкото много хора си мислят за него. Неудобен във всяко едно отношение. Той е страхотен боец, който знае как да се грижи за себе си. Но един добър (истински) супербоец, който знае какво прави, ще го натика в ъгъла, ще му нанесе няколко удара и ще го победи."

ВИТАЛИЙ КЛИЧКО: "За да победи Усик, Фюри трябва да яде по-малко бърза храна, да се откаже от алкохола, от наркотиците и да се подготви добре за боя. Всички очакват драма на ринга. Никой в света не знае как ще протече този двубой. Все пак това е двубой в тежка категория. Всеки удар може да бъде решаващ. Това е причината, поради която би било грешка да се определи победител. Но, разбира се, аз държа на юмруците си за Усик. Надявам се, че той ще победи и ще върне пояса на WBC в Украйна."

ЛЕНЪКС ЛЮИС: "Смятам, че Фюри има много страхотни качества: висок е, може да се боксира с двата гарда, може да се боксира под номер едно. Лично аз винаги съм казвал, че е по-трудно да победиш голям човек. Винаги съм вярвал, че големите момчета имат предимство. Няма да отпиша Усик, но ще заложа за победа на Фюри по точки".

ДЖОУЗЕФ ПАРКЪР: "Усик е страхотен боец, без съмнение. Просто погледнете какво вече е постигнал в бокса. Той стана абсолютен шампион в полутежка категория, той е обединен шампион в тежка категория. Сигурен съм, че той ще създаде много проблеми на Фюри със своята подвижност. Но аз все пак ще заложа на Фюри. Мисля, че той е твърде голям за Усик. Мисля, че той ще го изтощи и ще го победи. Мисля, че ще го настигне."

АНДИ РУИС: "Ако Усик прави това, което трябва – излезе на ринга, хвърля комбинации, скъсява дистанцията, прави това, което трябва, стои далеч от удара на Тайсън Фюри... Защото наистина не ми хареса как изглеждаше Фюри в последния двубой. Но можеш да изглеждаш зле в един двубой, а в следващия да изглеждаш по-добре. Стиловете правят битките. Надявам се, че Усик ще спечели, но това ще бъде битка 50 на 50."

МАЙК ТАЙСЪН: "Никога не отписвам даден боец поради причината, че се предполага, че е твърде малък. Просто вярвам, че Фюри няма да повтори грешките на Антъни Джошуа. Той ще се боксира по различен начин. Мисля, че ще окаже огромен натиск върху Усик още от началния гонг. Фюри непрекъснато доказва, че няма по-силен от него. Мисля, че той ще остане на върха толкова дълго, колкото иска - докато не се появи негов наследник. Усик ще тича по ринга през цялата нощ. Но той трябва да спре и да се бие, за да спечели този двубой. В определен момент той ще трябва да се изправи и да се бие. Не може да тича и да се боксира през цялото време, не е като да му дадат решение за това. Фюри ще спечели."

ПРОГНОЗИ НА ШАМПИОНИТЕ ОТ ДРУГИ КАТЕГОРИИ

КАНЕЛО АЛВАРЕС: "Усик е наистина страхотен боец, следя го от дълго време. Той е страхотен боец с много умения. Но мисля, че Фюри има всичко - тегло, боксови умения ... Мисля, че на Усик ще му бъде трудно."

АРТУР БЕТЕРБИЕВ: "Преди двубоя между Усик и Джошуа казах, че Джошуа ще победи. Мислех тнака, защото той е истински боец от тежка категория, а не изкачил дивизиите като Усик. Сега също смятам, че Тайсън Фюри ще спечели. Но като цяло ще спечели този, който ще бъде по-добре подготвен за битката".

ДМИТРИЙ БИВОЛ: "Усик може да го победи. Знаете, че тези бойци са на толкова високо ниво, че най-добрият ще зависи от това как се събуждат, какво ядат преди боя, какво мислят за изминалата седмица, как са се подготвили психически. Що се отнася до уменията, мисля, че Усик има малко по-добри умения от Фюри. Но Фюри има мощен удар. Той знае как да използва размерите си срещу противниците си. Това е много интересна битка и не знам кой ще спечели. Дори не ме питайте за това."

ОСКАР ДЕ ЛА ХОЯ: "Тайсън Фюри е моят човек. Обичам Тайсън. Той е приятен човек, остър боец, движи се като лекоатлет. Надявам се Тайсън Фюри да е шампион завинаги, защото е страхотен за бокса".

ВАСИЛИЙ ЛОМАЧЕНКО: "Аз съм за моя приятел, за моя брат Олександър Усик. Разбира се, желая му да спечели този бой. И най-силният ще победи. Това е много, много исторически момент за бокса, за хората, свързани с бокса, и, разбира се, за нашата Украйна това е много важна битка. Ще се моля за Олександър и се надявам, че най-силният ще победи".