Въпреки че уикендът дойде и си отиде, светът на бокса все още изглежда раздвоен по въпроса дали дясната ръка на Даниел Дюбоа срещу Олександър Усик трябваше да бъде определена като удар под пояса.

Гръмогласният удар изглежда се приземи в долната половина на линията на пояса на Усик и прати украинеца на земята. Реферът Луис Пабон незабавно отсъди, че ударът е нередовен и позволи на Усик повече от три минути да се възстанови.

Уважаемият рефер Джак Райс, който е известен като рефер на първата битка за световната титла на Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър, говори с DAZN Boxing Show за решението и се опита да даде известна яснота относно това какво е и какво не е удар под пояса.

„Пъпът на всеки е различен, някой е по-нисък, а други по-висок. Така че не можете да използвате пъпа. Линията на ханша е ниската точка – пъпът няма нищо общо с нея“, обяви Райс.

„Нисък удар е всеки път, когато по-голямата част от ръкавицата е под линията на бедрата. На линията на бедрата е законно и не става непозволено, докато по-голямата част от ръкавицата не започне да се спуска под нея. Ето защо идентифицираме линията на бедрата за всеки преди битка – това е линията, не удряйте под нея.“

Усик успя да поеме пълен контрол над битката след инцидента и започна бавно да разбива младия британец, като в крайна сметка постигна победа със нокаут в деветия рунд.

Фаворитът за следващия шанс за обединените световни титли на Усик е задължителният претендент на IBF Филип Хргович, който даде да се разбере, че няма никакво намерение да се оттегли, за да може да се случи безспорна битка между Усик и Тайсън Фюри – не че това изглежда по някакъв начин вероятно