Чудото е факт. Крис Билам-Смит победи шампиона на WBO в полутежка категория и му взе титлата насред „Вайталити Стейдиъм“ в родния си град Борнемут. Билам-Смит нанесе три нокдауна на Лоурънс Окоули, който до тук нямаше загуба в кариерата и никога не бе събарян от съперник.

След мега зрелище от 12 рунда, в което Билам-Смит завърши със сериозно окървавено лице, заради аркада над лявото око, съдиите трябваше да решат победителя. И те присъдиха победата на Билам-Смит с резултат 112:112, 116:107 115:108.

Лоурънс Окоули и Крис Билам-Смит трябваше да загърбят приятелството си тази вечер, като се изправиха един срещу друг за титлата на WBO в полутежка категория. Бившите спаринг партньори се сблъскха на „Вайтълити Стейдиъм“ в Борнемут, Англия. 30-годишният Окоули защитаваше титлата си, но го прави зад вражеските линии срещу фен на местния футболен тим и родом от града на южния бряг на Англия – Билам-Смит.

Двамата някога са били тренировъчни партньори под ръководството на уважавания британски треньор Шейн Макгигън.

В първи рунд и двамата започнаха агресивно и нанесоха ранни удари в тялото.  Окоули изглеждаше доволен да влиза в клинч и да нанесе няколко удара в бъбреците. Шампионът успя да нанесе тежък удар в главата, който разтърси местното момче.

Във втори рунд Билам-Смит успя да пласира удар в челюстта на шампиона. Бойците се сблъскват твърде често, ъгълът на Билам-Смит не е доволен от тактиката на шампиона да търси клинча.

Реферът предупреди Окоули в трети рунд за тактиката да удря с юмрук задната част на главата на опонента си в клинча. Шампионът  опитва повече удари, но те не пробива защитата на Билам-Смит.

В четвърти рунд идва първия голям миг на местното момче. Билам-Смит свали в нокдаун шампиона. Това е първият случай въобще в кариерата на Окоули, в който той е свален на земята. Могъщ удар с лявата ръка прати Окоули на земята и шампиона изглежда наистина разтърсен.

Билам-Смит натрупа самочувствие, докато „Вайталити Стейдиъм“ пееше „Той е един от нас“. В пети рунд рефера отне точка на Окоули и всичко сякаш вървеше зле за шампиона.

В шести рунд Билам-Смит отново поиска от съдията да бъде отнета точка на съперника за задържане. Този път Околи се размина само с предупреждение. В седмия рунд обаче новото предупреждение и нова отнета точка за Окоули бяха на лице.

Билам-Смит обаче се умори. В осми рунд шампиона започна да натиска противника на въжетата. В девети рунд Окоули продължи да опитва да натиска, но твърде често двамата бяха близко един от друг.

В десети рунд Окоули отново се оказа на земята. Шампионът падна на колене, а съдията започна броене.

Шампионът започна 11-и рунд вихрено с опит да свали противника, но атаката му бе отбита от Билам-Смит. А в края на рунда местния герой прати на земята шампиона за трети път с могъщо ляво кроше.

След 12 тежки рунда двамата се прегърнаха, а Билам-Смит бе понесен на ръце от своя щаб.

Това е първа загуба за Лоурънс Окоули, който имаше 19 победи от 19 мача до тук.