Лоурънс Окоули и Крис Билам-Смит ще загърбят приятелството си тази събота, когато ще се изправят един срещу друг за титлата на WBO в полутежка категория. Бившите спаринг партньори се сблъскват на „Вайтълити Стейдиъм“ в Борнемут. 30-годишният Окоули защитава титлата си, но го прави зад вражеските линии срещу фен на местния футболен тим и родом от града на южния бряг на Англия – Билам-Смит.

Двамата някога са били тренировъчни партньори под ръководството на уважавания британски треньор Шейн Макгигън. Но след като Окоули напусна лагера, това отвори вратата за приятелите да се превърнат във врагове на ринга.

Олимпиецът от 2016 г. се труди за победа по точки над Дейвид Лайт в завръщането си през март, но искаше бързо изкачване. Така че, когато Билам-Смит търсеше опонент, който да приветства на любимия му стадион в Борнемут, Окоули веднага се съгласи. Шампионът влиза в двубоя без загуба с 19 успеха от 19 мача и 14 нокаута.

Докато Билам-Смит има една загуба в своите 18 срещи - от Ричард Риакпорхе с разделно съдийско решение през 2019 г.

Окоули със своите 6 фута 5 инча има предимство във височината от два инча и е един от най-силните удари не само в полутежка категория, но и в света. И най-забележителното е, че той има 82+1⁄2 инча обхват в сравнение със 75-инчовия диапазон на Билам-Смит.

Битката създава добър сблъсък на стилове, като Окоули предпочита да се боксира от дистанция, използвайки дължината си, за да освободи голямата си дясна ръка. Докато Билам-Смит намира много успехи на средна и близка дистанция, прибирайки лактите си със стегнат гард и оставяйки комбинациите да летят.

Ако претендентът иска да има успех в двубоя, той трябва да намали дистанцията и да надвие Окоули с удари. Двамата имат над 300 рунда като спаринг партньори и се познават отлично. Остава да видим, кой знае по-добре слабостите на другия.