Концепцията "Куинсбъри срещу Matchroom 5 срещу 5" има реален потенциал в бокса занапред. В събота вечерта британските промоутъри Франк Уорън и Еди Хърн се изправиха един срещу друг в безпрецедентен турнир, в който един срещу друг се изправиха петима бойци от двете компании. Въпреки че повечето от двубоите бяха 50 на 50, хората на Уорън спечелиха с 5:0 в битките и 10:0 по точки, въпреки че почти всеки от двубоите беше вълнуващ и оспорван.

Светът на бокса все още кипи от вълнение след революционния спектакъл и вече има планове за бъдещи повторения на събитието. Миналия месец шефът на саудитския бокс Турки Алалшик намекна за възможността за подобно бойно събитие между САЩ и Мексико начело с Терънс Крофърд срещу Канело Алварес.

Междувременно вторият етап на състезанието Queensberry срещу Matchroom изглежда неизбежен предвид успеха на първото състезание. Друга възможност за мачове 5 срещу 5, която един ден може да бъде разгледана, е мач между Великобритания и САЩ.

Двете нации имат дългогодишно съперничество в бокса, което датира още от XIX век, така че без съмнение ще има голям интерес към подобно шоу. Ето и най-вероятните пет сблъсъка:

Девин Хейни – Далтън Смит

При условие че Хейни защити успешно пояса си на WBC в свръхлека категория срещу Шандор Мартин в следващия си мач, тогава срещата с Далтън Смит би имала голям смисъл. Боксьорът от Шефилд наскоро получи сребърния пояс на WBC, като победи Хосе Сепеда през март, и е класиран под номер 3 в ранглистата на най-голямата санкционираща организация.

Смит е смятан за един от най-вълнуващите британски боксьори и победата му над Сепеда доказва, че е достоен да се бори за световни отличия.

Ник Бол – Стивън Фултън

През уикенда Ник Бол победи Рей Форд в мача между Куинсбъри и Matchroom, за да вземе короната на WBA в категория перо. И той може да се появи за втори път във формата срещу Фултън. Бившият световен шампион на WBO и WBC в супертежка категория ще премине в категория "перо" за следващия си двубой след загубата от Наоя Инуе.

Бол може би ще иска преди всичко да се разправи с Рей Варгас, но в зависимост от графика на събитието в плановете му може да влезе и двубой с Фултън.

Даниел Дюбоа – Джарет Андерсън

Дюбоа нокаутира Филип Хъргович, за да си спечели двубой на "Уембли" с Антъни Джошуа през септември за скоро освободената световна титла на IBF в тежка категория. Независимо от резултата от този двубой, мач с Андерсън несъмнено ще събуди апетита на британските и американските фенове.

Дюбоа и Андерсън са две от звездите на следващото поколение в тежката категория и ако продължат по същата траектория, неизбежно ще се сблъскат в определен момент.

Терънс Крофърд – Крис Юбанк Джуниър

Ако Алалшик наистина планира в бъдеще да осъществи двубой между Крофъд и Канело, то може би е добра идея за "Бъд" първо да изпробва водите в средна или суперсредна категория. Неколкократно е обсъждан двубой с Крис Юбанк-младши, който би могъл да послужи като идеален преход към дългоочаквания сблъсък с Канело.

Крофърд срещу Канело вероятно ще се проведе в суперсредна категория, което би направило сблъсъка с Юбанк младши в средна категория идеален трамплин.

Джервонта Дейвис – Джак Катърал

Липсват утвърдени британски претенденти в лека категория, които да се изправят срещу Джервонта Дейвис в естествената му категория. Но ако той е готов да се върне в категория супер лека, тогава двубой с Джак Катърал би бил привлекателно предложение.

Британецът най-накрая загърби демоните си, като победи бившия безспорен шампион в свръхлека категория Джош Тейлър миналия месец, и се стреми към световни титли, след като не успя да спечели и четирите пояса в спорната първа среща. През 2021 г. Дейвис победи Марио Бариос за "редовния" пояс на WBA в свръхлека категория, но оттогава не се е сражавал в тази категория.

Ако Катърал успее да спечели световна титла в следващия си двубой, то Дейвис със сигурност ще се възползва от възможността да стане легитимен световен шампион в три категории.