Малко повече от година след втората си победа над Антъни Джошуа, Олександър Усик потвърди нещо, което мнозина подозираха в навечерието на първата битка. Джошуа и Усик споделиха 24 рунда на тактическа война през 2021 и 2022 г. Украинският левичар излезе победител и в двете битки, като първо спечели, а след това защити световните титли на WBA, WBO и IBF, които Джошуа беше събрал.

Първата битка беше едва третата за Усик в тежка категория, след като изчисти дивизията в полутежка категория и стана безспорен шампион. След като наддаде за новото тегло, той първо се би с Чаз Уидърспуун в Чикаго и спечели с нокаут в седмия рунд, последван от единодушна победа по точки над Дерек Чисора на „Уембли” през октомври 2020 г.

Говорейки с Дев Сахни за The Lowdown, Усик призна, че хората смятат, че Чисора е имал повече успех от всеки друг срещу него. „Нека хората гледат битката ми с Дерек Чисора и да си помислят това, което са мислили преди.“

След това Сахни представи теорията, че Усик е „играл умряла лицица” срещу Чисора с оглед да привлече Джошуа за първата битка за големи пари на двамата в Джеда. Попитаха го дали има нещо вярно в това.

"Да, вярно е”, отвърна Усик.

Чисора използва цялостен план за атака срещу украинеца и със сигурност оказа натиск в началото на мача. Мнозина смятат, че този планът може са донесе загуба, но не самият човек, който изглежда достатъчно уверен в себе си, за да използва двубоя като стръв.