Няма много неща, които Робърт Гарсия да не е постигнал в кариерата си на боксьор от световна класа, а след това и на много добре познат треньор. Едно от малкото, което не е правил, е да изведе свой боксьор до титлата в тежка категория. Тази цел е съвсем близо – трябва само Антъни Джошуа да победи Олександър Усик в реванша помежду им на 20 август в Саудитска Арабия. Те ще се бият за титлите на WBA, IBF, WBO и IBO.

„Искам моят първи шампион в тежка категория“, обяви Гарсия. „Досега имам 14 шампиони. Джошуа ще бъде 15-ия ми шампион, но първи в тежка категория. Това е огромно. Огромно и за мен също“.

Корените на Гарсия в спорта са дълбоки. Той спечели IBF титлата в лека категория, преди да се превърне в добре познат треньор. Сред неговите шампиони са Мики Гарсия, който има титли в четири категории, Хосе Рамирес и Джеси „Бам“ Родригес.

Всички от тях тренираха в RGBA – Робърт Гарсия Боксова Академия в Ривърдейл, Калифорния. Наскоро Гарсия напусна лагера на Джошуа за кратко, за да бъде заедно с Родригес за мача му срещу Сор Рунгвисай завършил с победа с нокаут в 8-и рунд.

Джошуа властва в тежка категория три години преди Анди Руис да го победи в исторически мач през юни 2019 г. в „Медисън Скуеър Гардън“. Джошуа си върна титлите в реванш през декември същата година, но след това загуби от Усик миналия септември в Лондон.

„От декември пътувам много. Често съм в Англия, за да работя с Антъни. Сега той е различен. Начинът, по който мисли, по който тренира, е различен. Той подходи грешно в миналия мач с Усик. Това е минало. Сега нещата ще са различни“, завършва Гарсия.