Световният боксов съвет (WBC) публикува изявление, в което потвърждава, че ще обсъди въпроса за транссексуалния бокс на следващия си конгрес и казва, че техен приоритет е „защитата на здравето и благополучието на всички боксьори“.

Шефовете на WBC признават, че участието на трансатлети в елитни женски състезания е „противоречива тема“, но вярват, че „боксът е за всички“.

Те са готови да обсъдят темата в детайли, когато се срещнат на предстоящ конгрес, който е планиран да се проведе в Лас Вегас на 9 септември.

Във вторник WBC заяви, че са готови да изслушат и двете страни на дебата. Изявлението гласи: „Участието на транссексуални хора в бойни спортове е спорна тема. Твърди се, че трансджендър жените имат несправедливо предимство в състезателните спортове и може да ги застрашат поради различията в човешката физиология и че тези различия не се компенсират в достатъчна степен от транссексуалните хормонални терапии. Битка между транссексуални боксьори и обикновени може да се определи като неччестна“.

Друга обществена организация твърди, че медицински предписаните блокери на пубертета и естроген потискат нивата на тестостерон и намаляват мускулната маса при транссексуални жени, намалявайки потенциалното конкурентно предимство. Ценностите на WBC са лоялност, честност, почтеност.

Има вероятност на следващият конгрес да се объсди възможността за титли в бокса за транссексуални бойци.

„Ние развиваме бокса и защитаваме здравето и благополучието на всички боксьори като наш приоритет номер едно. Ние се ангажираме да защитаваме правата на човека, да изкореняваме дискриминацията и да помагаме на тези, които имат най-голяма нужда. Вярваме, че боксът е за всички. На следващата ни годишна среща транссексуалният бокс ще бъде една от основните теми за обсъждане“, се казва в изявлението.

Още през 2020 г. президентът на WBC Маурисио Сулайман заяви своята лична позиция относно женския бокс.

„Транссексуалните не се приемат, защото има разлика между мъж и жена“, каза той. „WBC не приема транссексуален бокс. Има само мъжко и женско, няма междинно. Хората казват, че трябва да е същото – значи искате да кажете, че трябва да правим тестове за бременност и за мъжете? Искам да кажа, това е наистина голяма разлика.“

Остава да видим дали възгледите му са се променили през следващите месеци.