Известната американска транссексуална знаменитост Кейтлин Дженър подкрепи решението на Международната федерация по плувни спортове ФИНА за ограничаване на участието на транссексуални спортисти в елитни женски състезания. Дженър, бивш лекоатлет, олимпийски шампион в десетобоя от Монреал 76, заяви, че женският спорт трябва да бъде защитен.

Решението на ФИНА гласи, че транссексуалните спортисти имат право да се състезават в състезания за жени, само ако не са преживели никаква част от мъжкия пубертет.

Дженър смени пола си през 2015 година и от Брус стана Кейтлин.

"Мисля, че решението на ФИНА е правилно. Занимавам се с този въпрос от самото начало, бях много последователна. От първия ден казах, че не искам биологичните момчета да се състезават срещу жени, особено в училище", каза Дженър в предаването на Пиърс Морган без цензура.

„Просто не е честно и трябва да защитим женския спорт. Придържах се към това през цялото време.

„Ако сте преминали през мъжкия пубертет, не можете да се състезавате по плуване с жени и честно казано, мисля, че това е правилното решение", добави тя.

Дебатът за транссексуалните в спорта се засили, след като плувецът от Университета на Пенсилвания Лия Томас стана първият транссексуален шампион на NCAA в историята на Дивизия I, след като спечели 500 ярда свободен стил при жените по-рано тази година.

„Лия Томас играе по правилата, просто правилата бяха грешни и й позволиха да се състезава“, добави Дженър.