Тайсън Фюри няма да бъде лишен от световната си титла поради липсата на защита срещу задължителен претендент. Той получава пълен карт бланш да реши, кога ще защитава титлата на WBC, като му няма краен срок да защити колана си.

Шампионът в тежка категория Фюри не е защитавал световната си титла, откакто нокаутира Дерек Чисора в нежеланата им трилогична битка миналия декември. Циганския цар се завръща на ринга следващия месец срещу бившия шампион на UFC Франсис Нгану в кросоувър битка, но коланът му на WBC няма да бъде на линия, защото Нгану не е класиран от организацията.

Президентът на WBC Маурисио Сулейман защити битката на Фюри срещу Нгану, като настоя, че британецът не е виновен за пропадането на други планирани големи битки.

„Той желаеше, можеше и се опитваше да се бие с Олександър Усик, Антъни Джошуа, Анди Руис младши или който и да е друг и не успя да постигне битката, която феновете биха искали да видят. Вместо да чака, той няма задължителни претенденти , така че той ще направи това специално събитие в Саудитска Арабия“, каза Сюлейман пред Gambling.com.

„Той не се бие с Олександър Усик, защото не беше готов миналия декември. След това не можаха да го направят през март и след това тръгнаха по различни пътища. Антъни Джошуа – същото, така че не обвинявайте Тайсън Фюри. Той е бил там и е бил там готов. Задължителният претендент е правило да се предоставят възможности на най-добрия претендент в дивизията, а не да се избира от шампиона“.

„Ако наложите задължителното само заради себе си, вие правите лоша услуга на спорта. Няма да бързаме със задължителен претендент. Бяхме поръчали Уайлдър срещу Руис и победителят щеше да бъде задължителен претендент и този бой не се състоя“.

„Те не участват в него, така че няма задължителен претендент. Фюри без съмнение е най-добрият в тежка категория. Бихме искали да видим Фюри срещу Усик, така че няма да се намесваме в плановете за голямо състезание за всички пояси, така че не бързайте да намерите задължителен претендент и ще видим какво ще се случи на конгреса на WBC.”

Фюри е казал на Нгану, че може да се нарече световен шампион в тежка категория, ако го победи на 28 октомври. На въпроса дали световната титла на Фюри може да бъде на линия в потенциален реванш между двойката, Сулейман каза: "Не обичам да предвиждам неща, които са само спекулации. Ще видим. Тази битка трябва да се случи и ще видим какво ще се случи и оттам нататък можем да вземем решение въз основа на истински факти."