През май украинският боксьор в тежка категория Олександър Усик (22-0, 14 нокаута) победи Тайсън Фюри (34-1-1, 24 нокаута) и стана първият абсолютен шампион в дивизията от 25 години насам. През декември двамата бойци ще се срещнат в реванш. Но този път в битката няма да бъдат заложени всички пояси - Усик току-що се отказа от титлата на IBF.

"Както се очакваше, Усик освободи пояса на IBF. Даниел Дюбоа ще се бие за овакантената титла на 21 септември срещу Антъни Джошуа. Усик беше абсолютен шампион от около 5 седмици. Надявам се, че няма да ни се наложи да чакаме още 25 години за следващия безспорен шампион,", написа боксовия журналист Дан Рафаел. Тогава Рафаел трябваше да се обясни: "Усик нямаше избор. Първоначалното условие на договора за битката с Фюри беше победителят да се откаже от пояса на IBF".

Мениджърът на Усик Егис Климас твърди, че е било друго, като реагира на думите на Рафаел: "Това не е вярно. В договора нямаше такава клауза. Усик го направи, защото искаше да го направи".

Интересно е, че президентът на IBF Дарил Пипълс все още не е потвърдил, че Дюбоа и Джошуа ще се бият за титлата. Възможно е това да стане по-късно - след като бъде официално обявен двубоят му с Джошуа (очаква се това да стане днес).

Но версията на Климас също изглежда малко разтеглива. В края на краищата, ако Усик сам е решил да се откаже от титлата, защо тогава се е обърнал към IBF с молба да отложи задължителната защита?