Джо Люис е най-великият боксьор в тежка категория според легендата Джордж Форман. Той обяви своите 10 най-добри на всички времена, като в списъка не попадна действащият шампион на WBC Тайсън Фюри.

Форман, който през 1994 г. нокаутира Майкъл Муур, за да стане най-възрастният шампион в тежка категория за всички времена със своите 45 г., се боксира в рамките на 4 различни десетилетия. След като се срещна с легенди като Джо Фрейзър, Мохамед Али и Ивендър Холифийлд, може би няма по-добро мерило за категорията от него.

Фигура, която Форман идолизира, но не срещна между въжетата, е №1 в списъка му. В ексклузивно интервю за вестник „Сън“ Форман разкри своите най-добри.

„Джо Люис е най-великият в тежка категория, ако се брои само бокса“, обяви Форман. „На второ място е непобеденият Роки Марчиано. Трети за мен е Джон Съливан. Четвърти Джак Джонсън, а пети – Мохамед Али“, допълни легендата.

Мохамед Али е може би най-популярният боксьор въобще, но Форман определя влиянието му извън ринга, като най-силното му качество. „Той беше велик човек и велика личност, да се говори за Мохамед Али само като боксови качества е ниско. Той беше по-велик от това. Животът на всички ни е по-добър, заради Мохамед Али“, обяви Форман.

В остатъка от 10-ата изненадващо е, че Майк Тайсън остава на 8-ото място зад Ленъкс Люис. А от днешните бойци няма нито един.

ТОП 10 НА ДЖОРДЖ ФОРМАН

  1. Джо Люис
  2. Роки Марчиано
  3. Джон Съливан
  4. Джак Джонсън
  5. Мохамед Али
  6. Флойд Патерсън
  7. Ленъкс Люис
  8. Майк Тайсън
  9. Ивендър Холифийлд
  10. Джак Демпси