Британската звезда Джон Райдър прекрати кариерата си след поражението с нокаут от Хайме Мунгуя преди седмица. 35-годишният - двукратен претендент за световната титла в суперсредна категория – бе пратен в нокдаун четири пъти при загубата си от мексиканеца миналия месец.

Екипът му хвърли кърпата по средата на деветия рунд, като Райдър реши да се откаже, след като спечели 32 от своите 39 битки. Фенът на Арсенал, който никога не се отклоняваше от предизвикателство, се би с Канело Алварес миналата година в бой за безспорната титла. Той изкара всичките 12 рунда срещу Канело, но загуби с единодушно решение по точки.

В социалните медии Райдър обяви, че макар да се пенсионира, ще остане в спорта като треньор във фитнес залата на Тони Симс.

„С натежало сърце взех решението да закача ръкавиците си и да се оттегля от професионалния бокс. Бях абсолютно благословен да имам най-невероятната кариера през последните 14 години. Започвайки в Бетнал Грийн през 2010 г. и завършвайки във Финикс, Аризона. Имах късмета да се боксирам навсякъде от 02 Арена, T-Mobile във Вегас, Александра Палас, Манчестър Арена до Гуадалахара в Мексико. За едно момче от Айлингтън това беше трудно пътешествие“.

„Въпреки че не успях да спечеля тази световна титла, постигнах и изпитах повече, отколкото можех да си представя, когато за първи път сложих чифт боксови ръкавици и не бих променил това за нито един колан. Бих искал да благодаря на целия екип и Matchroom, особено на Еди, Бари и Франк“.

„Моят треньор и мениджър Тони и Чарли Симс и моят S&C треньор Дан Лорънс за тяхната постоянна подкрепа. И разбира се, моето любящо семейство, моята партньорка Нанси, децата Хайди и Броуди, които ми дадоха възможно най-силното „защо“ през последното десетилетие в този спорт. Толкова съм благословен да имам всички вас в ъгъла си“.

„Най-накрая, въпреки че професионалната ми кариера като боксьор приключи, спортът няма да може да се отърве от мен толкова лесно и очаквам с нетърпение да започна официално новата си кариера като треньор, работейки заедно с Тони в Matchroom Gym много скоро . Няма място като дома, благодаря отново, Джон „Горилата“ Райдър.“

Вероятно най-доброто представяне на Райдър дойде при поражението му от Калъм Смит през ноември 2019 г., където той беше на грешния край след противоречиво решение. С титлите на WBA и Ring Magazine на линия, ливърпулецът спечели единодушно по точки, въпреки че мнозина смятат, че Райдър трябваше да бъде победител. Райдър, който също се би за британската титла в средна и суперсредна категория, беше нокаутиран само от Мунгуя и НВик Блекуел в 39 професионални мача.