Бъдещето на олимпийския бокс е под сериозна угроза, след като вчера в Ереван делегатите на Световната боксова асоциация IBA гласува категорично против позволяване на намеса в ръководството и свалянето на президента Умар Кремлев.

След 45-минутно забавяне, причинено от проблем с електричеството в арменската столица, руснакът бе подкрепен със 106 гласа срещу 36 против. Гласуване, което според мнозина означава, че олимпийския комитет ще отстрани бокса от програмата за олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

След гласуването Кремлев изнесе голяма реч за постолимпийския път на бокса и организацията, в която обяви „Не трябва да говорим за олимпийски бокс, а за бокс на IBA“.

Международният олимпийски комитет отдавна обяви своите „притеснения“ относно ръководството на IBA под егидата на Кремлев и остави бокса извън списъка от игри за олимпиадата през 2028 г. IBA има наказание да не организира бокса по време на олимпийските игри през 2024 г., където състезанията ще се администрират от специална таскгрупа създадена от МОК по примера поставен от забавените олимпийски игри в Токио през 2021 г.