През 1985 г. 18-годишният Майк Тайсън избухва на сцената в тежка категория, привличайки вниманието на света на бокса с уникалния си стил и сила. Сега има човек, който подражава на удивително бързия старт на живота на Железния Майк като професионалист и името му е Хесус „Тито“ Ескалера.

Тайсън дебютира срещу Ектор Мерседес през март 1985 г. и се бие поне веднъж всеки месец през първата си година като професионалист, натрупвайки неприлични осемнадесет победи в рамките на 365 дни от дебюта си, всяка от които идва с нокаут.

Междувременно историята на Ескалера е малко по-различна. Пуерториканецът е президент на T&K Boxing Promotions, домакин на вечери за битки и приемане в Залата на славата във Флорида и Колумбия, но реши, че трябва сам да опита късмета си на ринга миналата година.

На 42-годишна възраст той нокаутира Виктор Бенитес на 14 октомври. Оттогава „Тито“ има вкус към ринга, биейки се през всеки месец, различен от май, и нокаутирайки всичките си седемнадесет опонента до момента. През уикенда Ескалара записа още едно прекъсване в първия рунд, като този път победи Марсело Леандро Да Силва (23:5), за да се придвижи до 17:0) и да направи една крачка по-близо до счупването на рекорда на Тайсън, както се съобщава в социалните медии.

Въпреки това, в зависимост от 18-ата битка на Тайсън, срещу Джеси Фъргюсън, който беше дисквалифициран за прекомерно задържане, но все пак присъден като поражение с технически нокаут, все още не е ясно дали Ескалера е изравнил рекорда или не.

Въпреки това, Ескалера сега има петдесет и осем дни, за да подобри рекорда на Тайсън, с още две победи с нокаут, слагащи край на всякакви спорове.

Разбира се, опозицията далеч не беше равна на тази на Майк и е малко вероятно човекът от Пуерто Рико да постигне нещо близо до това, което американецът направи в спорта.