Дори и в най-лошите си кошмари, Джейм Дигейл не можеше да си представи първата си битка на британска територия след три години отсъствие да протече по този начин. 
31-годишният британец трябваше да запази титлата си на IBF в супер средна категория, но абсолютният аутсайдер Кейлъб Труакс шокира света на бокса и открадна победата чрез съдийско решение - 114-114, 115-112 и 116-112.
 
Разбира се, приказките от страна на Дигейл за обединяване на цялата категория могат да бъдат отложени. Коментираната битка с шампиона на WBC Дейвид Бенавидез за следващата пролет практически пропада, а и надеждата за нова битка срещу шампиона на WBA и основен опонент Джордж Гриувс остава далечна мечта. Дигейл не крие желанието си, че иска отново да се бие с Гроувс, след като претърпя загуба със съдийско решение от своя сънародник през май 2011-та година, но след снощната загуба самият Дигейл заяви, че първо трябва "да се върне обратно към чертожната дъска" и трябва да разбере защо е загубил срещата с Труакс.
 
Дигейл изглеждаше доста скован през изминалата вечер, последователно отблъскван от по-агресивния си опонент, а когато имаше възможност да атакува, той рядко хвърляше силни удари, които биха могли сериозни да наранят Труакс. Рискът от застояване може да е оказал влияние, тъй като това беше първата битка на Дигейл след равенството му с Баду Джак преди 11 месеца. Дългото отсъствие до голяма степен се дължи на факта, че олимпийският шампион от 2008-ма година разкъса дясното си рамо в битката с Джак, контузия, която изискваше операция и месеци на рехабилитация.
 
Тази контузия може би все още преследваше Дигейл през изминалата вечер, а с нея най-вероятно можем да обясним и липсата на желание от негова страна да пласира по-тежки удари с дясната си ръка, където беше и контузията. "Може би се завърнах прекалено рано", призна Дигейл, чийто последен двубой на родна земя през 2014-та година в Ливърпул, когато той нокаутира мексиканеца Марко Антонио Перибан.
 
Все пак трябва да отдадем заслуженото и на Труакс. Боксьорът от Минесота пристигна на британските брегове с рекорд от 28-3-2, като в цялата си професионална кариера не бе побеждавал класен боец. Но в тази битка той бе настъпателен от самото начало, диктувайки темпото и оставяйки Дигейл без изход. Носът на шампиона бе разкървавен по време на експлозивния пети рунд, в който Дигейл беше разтърсен от мощен прав десен удар, които бе последван и от остър ъперкът.
 
В тази ситуация Труакс подуши кръвта и продължи да натиска Дигейл. Той притискаше опонента си към въжетата и го налагаше с различни комбинации през следващите пет рунда. Дигейл се завърна в 11-ия рунд, променяйки ъгъла на атаките си и пласира няколко добри удара, преди да приложи своя основен натиск в заключителния рунд, но в крайна сметка това не беше достатъчно. Рекордът на Дигейл вече е 23-2-1, той вече не е световен шампион у бъдешето му определено изглежда несигурно.