Хавиер Ибанес отпадна на четвъртфиналите на Световното първенство по бокс за мъже в Белград, въпреки че спечели два рунда в мача си с французина Самюел Кистоюри.
Българският представител в категория до 57 килограма отстъпи с 2:3 (29:28, 29:28, 28:29, 28:29, 28:29) съдийски гласа. Решението разгневи старши треньора на тима Жоел Арате и той отказа да говори след мача, а ръководителят на националите Валентин Поптолев каза за БТА, че ще бъде подадена контестация заради крайния резултат.

Ибанес Диас, който е последният български участник на Световното първенство в сръбската столица, започна колебливо мача, но го завърши с явно предимство. Арбитрите край ринга дадоха първия рунд в полза на Кистоюри с 4:1 гласа, но във вторите три минути по-агресивната игра на родения в Куба български национал даде резултат и това доведе до три резултата от 10:9 в полза на Ибанес Диас. В последния рунд Ибанес Диас продължи да доминира и вкара няколко много тежки удара в торса на Кистоюри, който също показа много качествен бокс.

По-добрата игра на българина бе оценена от трима от съдиите - тези от Киргизстан, Република Корея и Ирландия, но това не се оказа достатъчно за национала ни за победа. В крайна сметка арбитрите от Киргизстан и Южна Корея дадоха мача в полза на Ибанес Диас с 29:28, докато тези от Ирландия, Швеция и Гватемала присъдиха същия резултат, но в полза на французина.

На полуфиналите в четвъртък Кистоюри ще се бие с американския тийнейджър Джамал Харви, който спечели с пълно съдийско единодушие срещу Руджакран Джунтронг от Тайланд.