Хавиер Ибаниес Диас се класира четвъртфиналите на Световното първенство по бокс в Белград. Българският национал в полулека категория до 57 килограма отстрани на осминафиналите колумбиеца Йилмар Гонсалес Ландасури, но получи неприятна аркада над дясното око.

Мачът бе спрян в първите секунди на втория рунд, когато двамата боксьор сблъскаха главите си. При удара Гонсалес Ландасури успя да отвори рана на челото на българския боксьор и лекарят край на ринга беше принуден да прекрати срещата.
Тъй като Ибанес Диас спечели първия рунд с 4:1 съдийски гласа, арбитрите присъдиха победата в негова полза.

След срещата от българския щаб заявиха, че аркадата на Ибаинес не е тежка, но изразиха притеснение от малкото време за възстановяване, тъй като следващият мач на родения в Куба боксьор е утре.
На четвъртфиналите във вторник Ибанес Диас ще играе с французина Самюел Кистоюри, който надигра с пълно съдийско единодушие родения в Нигерия и живеещ в Шотландия Абдул-Фауаз Абороуд от отбора на "Равните възможности".
Ибаниес Диас е първият българин, който достига топ 8 на световното първенство в Белград.

По-късно тази вечер за място на четвъртфиналите ще се бие и Кристиян Николов в полутежка категория до 80 килограма. Той има за съперник Владимир Мирончиков от Сърбия.