Роберт Хелениус направи първо изявление след като излезе новината, че се е провалил на допингпроба преди битката с Антъни Джошуа. Финландецът загуби с нокаут в седми рунд, а сега се оказа, че е дал и положителна допинг проба.

Хелениус беше призован с едноседмично предизвестие след отстраняването на Дилиан Уайт от главното събитие поради неуспешен тест на доброволната антидопингова агенция. Финландецът току-що беше нокаутил в трети рунд съперник в своята родина и се съгласи да участва в боя. В изявление, публикувано днес, Хелениус обяви срещу своята невинност и увери Ей Джей, че е чист боец.

„Искам да кажа нещо много ясно със собствените си думи точно сега, без абсолютно никакви изключения. Не съм използвал никакво подобрение на производителността сега или някога. Бях тестван през цялата си кариера. Току-що ми казаха, че съм дал положителна проба за наличие на нестероидно вещество в моята система и исках да изпратя незабавно директно съобщение до Антъни Джошуа и феновете на бокса, че не съм мамил и никога няма да го направя. Предлагам да работя доброволно с VADA и BBBofC, за да направя всичко необходимо, за да изчистя името си.“

Тестът е направен от агенцията на 11 август, като резултатите са върнати на всички страни 14 дни по-късно. Хелениус преди това се прицели в тези, които се допингират в бокса, като каза, че ще му бъде забранено да се състезава в страната си, ако се провали на тест.

Новината – и декларацията за невинност – е третата по рода си този месец. Тестът на VADA на Уайт беше първият, а безспорната шампионка в супер лека категория, Алиша Баумгарднер, се провали след това. Не се коментира какво вещество е открито в Хелениус.