Финландският ветеран в тежка категория Роберт Хелениус е дал положителен допинг тест пред Доброволната антидопингова агенция (VADA) преди битката с Антъни Джошуа. Резултатите от теста дойдоха с „неблагоприятен резултат ”. Все още не се съобщава какъв метаболит е приел Хелениус.

Припомнете си, че тестът на първоначалния опонент на Ей Джей, Дилиън Уайт, отпадна след положителен допинг тест, който доведе до отмяна на боя. Седмица преди да се качи на ринга, Хелениъс доброволно замени Уайт.

„Днес VADA информира Matchroom и Британския боксов контролен съвет, че тестът на Хелениус е показал неблагоприятен резултат съгласно рандомизиран антидопингов протокол“, се казва в изявление на промоционалната компания. Хелениус доброволно се подложи на тест в петък, 11 август, преди загубата си от Джошуа в Лондон в събота, 12 август. Резултатът е известен на Matchroom днес."

Matchroom казва, че препраща решението какво следва до „подходящите регулаторни органи“. „Продължаваме енергично да подкрепяме доброволното антидопингово тестване и да се стремим да насърчаваме чист и справедлив спорт за всички спортисти. Няма да даваме повече коментари“, обобщиха от офиса на Еди Хърн.

Досега няма отговор от Хелениус или Джошуа. Британецът нокаутира съперника в 7-ия рунд. Въпреки фиаското, 39-годишният Хелениус иска да се състезава още две години.