Последната голяма гала вечер в бокса ни носи много емоции. В Рияд се събират огромна плеяда от отлични боксьори в тежка категория. Вярно е, че титлите не са заложени на карта тази вечер, но програмата е страхотна. Ето някои от най-интересните битки:

 

Даниел Дюбоа – Джаръл Милър, тежка категория

Дюбоа е бивш световен шампион на WBA, бивш претендент за три дивизионни титли (загубил рано от Олександър Усик). Известен с тежките си юмруци и съмнителната си психическа устойчивост. Най-сериозните имена сред победите му са Кевин Лерена и Тревър Брайън.

Милър е неуспял претендент за 3 шампионски титли (провали битката си с Антъни Джошуа, като бе хванат с допинг). Най-големите му победи: Лукас Браун, Томаш Адамек, Джоан Дуопа, Мариуш Вах, Джералд Уошингтън.

Дюбоа се слави със силен удар, но не и с много техника. Въпреки огромната си мускулна маса бившият шампион е доста подвижен. Последният му мач бе загуба с технически нокаут от Олександър Усик, при която имаше сериозни спорове. Дюбоа свали украинеца на земята, но съдията отсъди това като непозволен удар под пояса.

 

Дионтей Уайлдър – Джоузеф Паркър, тежка категория

Уайлдър е бивш световен шампион на WBC. Като шампион той направи 10 успешни защити и държеше пояса в продължение на 5 години. Най-сериозните му победи са срещу Луис Ортис (два пъти), Бермен Стиверн (два пъти).

Паркър е бивш световен шампион на WBO. Защитава пояса два пъти, губи го в обединителния мач с Антъни Джошуа. Най-тежките скалпове в рекорда са: Анди Руис, Дерек Чисора (два пъти), Карлос Такам.

Никой не е характеризирал по-добре Уайлдър от самия него: "Съперникът ми трябва да е перфектен всяка секунда от всичките 12 рунда, но за мен е достатъчно да съм перфектен за 2 секунди". Бронзовия бомбардировач е най-чудовищният нокаутьор на нашата ера. Един удар му е достатъчен, за да спечели, и често не е задължително да е акцентиран и перфектен.

Паркър е един от най-подценяваните представители на тежката категория. Той е бърз и интелигентен боксьор. Един от най-универсалните бойци в дивизията. Той работи добре в защита (включително движението на главата), добър е в ударите в тялото, може да нанася удари в движение и комбинира.

За да има Джоузеф шанс, той трябва да вярва преди всичко в собствените си сили. В крайна сметка психическата устойчивост е един от "козовете" на Дионтей Уайлдър. Тя дори не е устойчивост. Това е непоколебима вяра в собствената му изключителност. И тя зарежда боксьора. Оптималният начин да се биеш срещу Уайлдър - небърза тактическа престрелка от голяма дистанция. Тоест това са движения на крака, ъгли на атака, финтове с цел да се притегли противникът върху себе си и да се притисне.

Паркър има 33 победи и 3 загуби при 24 нокаута, докато Уайлдър е загубил само от един човек – 2 пъти от Тайсън Фюри (имат и едно равенство с Циганския цар). 42 от 43-те му победи са с нокаут.

 

Антъни Джошуа – Ото Валин, тежка категория

Джошуа е бил два пъти обединен световен шампион (WBA Super, IBF и WBO). От 2016 до 2022 г. той има 12 последователни двубоя за титлата. Сред най-големите му скалпове са Анди Руис (в реванша), Александър Поветкин, Джоузеф Паркър, Владимир Кличко и Чарлз Мартин.

Валин е номер две в ранглистата на IBF. Той стана известен, след като даде тежък двубой на Тайсън Фюри. Най-забележителната победа в кариерата му е над Мурат Гасиев.

Джошуа се бори за мястото си обратно при големите след двете поредни загуби от Олександър Усик. Всички очакват с нетърпение два боя с Дионтей Уайлдър догодина, но ако загуби от Паркър сега, това може да не се осъществи. Ей Джей има четвърти треньор през последните 2 години, в търсенето отново на успехите.

Валин е избухлив боец, той е бърз и маневрен левичар с добра база още от аматьорските години. Шведът често е сравняван с Олександър Усик, но те са напълно различни бойци в стилистично отношение. Той не е толкова активен в атака. Валин се характеризира най-добре с думата "неудобен".

Цялата вечер от Рияд може да гледате по DAZN. Началото на ъндъркартата започва в 18,00 ч. българско време.