Уикендът носи много интересни битки на боксовия ринг. Топ събитието е дуела за титлата в тежка категория на IBF между Даниел Дюбоа и Антъни Джошуа. Но има и още много вълнуващи битки. Ето и някои от тях:

 

Даниел Дюбоа – Антъни Джошуа, тежка категория за титлата на IBF

Голямата битка на уикенда на стадион „Уембли“ в Лондон, Англия. Очакват се 96 000 зрители на зрелището от „Сезонът на Рияд“. Шампионът Даниел Дюбоа ще защитава титлата на IBF срещу Антъни Джошуа. Ей Джей пък ще се опита да стане световен шампион за трети път след победите срещу Виталий Кличко и реванша с Анди Руис Младши.

Дюбоа бе официален претендент за пояса, който трябваше да бъде овакантен от Олександър Усик, заради реванша с Тайсън Фюри. IBF директно покачи Дюбоа до пълноправен шампион без мач и сега ще е първата му защита.

И двамата са членове на "клуба на намиращите се във форма" в тежката категория, като Дюбоа е с победи над Джарел Милър и Филип Хъргович, а Джошуа постигна едностранни победи над Ото Валин и Франсис Нгану.

Програмата на стадион "Уембли" ще включва двубой за временната титла на WBO в лека тежка категория между Джошуа Буаци, 18-0 (13 нокаута), и Уили Хътчинсън, 18-1 (13 нокаута), двубой в средна категория между европейския шампион Тайлър Дени, 19-2-3 (1 нокаут), и високо оценения Хамза Шеераз, 20-0 (16 нокаута), а ирландският шампион на IBF в супертежка категория ще направи първа защита на титлата, която спечели от Джо Кордина през май. Предвиден е и интересен сблъсък в средна категория между ветерана от Ливърпул Лиъм Смит, 33-4-1 (20 нокаута), и Джош Кели, 15-1-1 (8 нокаута), а Марк Чембърлейн от Портсмут, 16-0 (12 нокаута), е включен в програмата срещу непобедения си съперник Джош Падли, 14-0 (4 нокаута).

Имаше силни спекулации, че реваншът в тежка категория между Фабио Уордли и Фрейзър Кларк ще бъде включен в програмата, но сега вероятно ще се проведе в отделна програма на Sky Sports. Пълната карта за мачовете стартира около 18,00 ч. българско време в събота. Цялата карта може да се гледа по DAZN и Sky Sports Box Office.

 

Хайме Мунгуя – Ерик Базинян, супер средна категория

Хайме Мунгуя, бойната гордост на Тихуана, Мексико, ще се изправи срещу непобедения претендент Ерик Базинян в 12-рундовото главно събитие в супер средна категория в петък, 20 септември, в Desert Diamond Arena в Глендейл, Аризона. Двубоят Мунгуя - Базинян и картата от битката ще бъдат излъчени директно в ефира на Диема Спорт 3, в събота рано сутринта в 4,00 ч. българско време.

"Хайме Мунгуя се превърна в един от елитните мексикански бойци. Развълнувани сме да покажем неговия елегантен, изпълнен с екшън стил на спортните фенове по целия свят", заяви президентът на Top Rank Тод ДюБоф. "Ерик Базинян е в полезрението на Хайме от няколко години и Хайме знае, че трябва да е на върха на възможностите си."

Мунгуя (43-1, 34, нокаути), бивш световен шампион в средна категория, възобновява активната си дейност през 2024 г., която започна през януари във Финикс, когато стана едва вторият човек, нокаутирал британския бивш претендент за световната титла Джон Райдър. По-малко от четири месеца по-късно той предизвика сънародника си Канело Алварес в суперсблъсък в Лас Вегас, като се изправи след нокдаун в четвъртия рунд, преди в крайна сметка да загуби с единодушно решение. Мунгуя държи световната титла на WBO в средна категория почти две години и защитава титлата пет пъти, включително с едностранно решение над британския боксьор Лиъм "Бийфи" Смит.

"Нямам търпение да се завърна в Аризона срещу непобедения и мотивиран Ерик Базинян и битката да бъде показана по най-големите световни телевизии", каза Мунгуя. "Бия се за феновете и очаквам с нетърпение да им направя страхотно шоу."

Базинян (32-0-1, 23 нокаута) е професионалист от Армения с 11-годишен стаж, който се премества в Канада като тийнейджър и оттогава се е превърнал в една от най-популярните атракции в Квебек. Той е регионален шампион от 2018 г. насам и се е сражавал в последните си седем двубоя в Монреал, включително с нокаут в шестия рунд над американския ветеран Роналд Елис през октомври миналата година. Базинян се е сражавал два пъти през 2024 г., като през януари взриви Били Факундо Годой в три рунда, а през май се пребори в 10-рундово равенство с Шакил Фин.

"Това е перфектният момент да шокирам света. Работих през цялата си кариера за този момент и знам, че имам всичко необходимо, за да победя Хайме Мунгуя“, заяви Базинян.

 

Ричард Торес Младши – Джоуи Давейко, тежка категория

Ричард Торез младши, един от изгравящите бойци в тежка категория, заяви, че се опитва да не обръща прекалено внимание на поредицата си от нокаути преди петъчния сблъсък с Джоуи Давейко. Мачът е част от картата в Аризона и ще може да го гледате в ефира на Диема Спорт.

Торес е с баланс 10-0 (10 нокаута). 25-годишният калифорниец вече е нокаутирал Доналд Хейнсуърт в един рунд и Брандън Мур в пет през 2024 г.  Давейко е с баланс 28-11-4 (16 нокаута).