Когато Джо Джойс се бие с Жилей Жан в Лондон тази събота, той ще бъде сериозно наблюдаван не защото се очаква да предизвика Тайсън Фюри или защото е рекламиран като бъдещия крал на бокса в тежка категория, а просто защото се очаква срещата му с Жан, да бъде много трудна.

Непобеденият 37-годишен боксьор стана професионалист под ръководството на Дейвид Хей – фигура, някога майстор в саморекламата – и след това беше повишен от Франк Уорън, когато до голяма степен беше смятан за противник на обещаващия Даниел Дюбоа.

Вместо да се опитва да отваря врати по същия начин, както някога Хей, Джойс многократно, тихо и професионално победи всеки от опонентите си, докато в 12-ата си битка нокаутира Дюбоа, тогава непобеден и все още широко популярен.

Отне до 15-ата битка на Джойс, срещу Джоузеф Паркър – когото той също нокаутира – за да бъде наистина признат сред световните анализатори като сила в категорията и това ни води до 16-ата му битка – срещу Жан.

„Джан е голям, силен левчар, който е много силен, бил на Олимпийските игри и всичко това“, каза Джойс, пренебрегвайки хиперболата, толкова обичайна за почти всички останали в неговия спорт, когато датата им беше обявена. „И така, той има опит и мисля, че ще бъде страхотна битка. Той имаше трудна битка срещу Филип Хргович в ъндеркартата на Усик-Антъни Джошуа II, но мися, че той спечели. Удря силно и ще трябва да внимавам“.

„С Джо Джойс споделяме много общи неща“, каза 39-годишния Жан „И двамата сме сребърни олимпийски медалисти. Това ще бъде експлозивна, епична и страхотна битка.”

Ако нарастващото влияние на социалните медии е превърнало съвременната ера на бокса в ерата на медийния шум, Джойс, подобно на Жан, е завръщане към устоите на Марвин Хеглър или Джо Фрейзър – толкова безстрашен, колкото и нежелаещ да се отдаде на бомбастични изказвания и закани. Джойс - Жан е завръщане към битки, които са се развили в едно различно време.

„Това не е сблъсък на стилове, защото те имат едни и същи стилове“, каза промоутърът на Джойс Франк Уорън пред Talksport. „И двамата вървят напред. И двамата са яки момчета, така че докато са на ринга, ще бъде наистина вълнуващо“.

„Не много хора се интересуваха от Джойс и много хора го отписаха в началото на кариерата му. Той се би в Америка, аз го гледах и ме попитаха дали искам да купя промоционалния договор и аз го купих. Чух, че са се обърнали към всички и никой не е проявил интерес и го купих по две причини - Той е британец и беше спечелил медал от олимпиадата“.

„Второ - Имаме Даниел Дюбоа. Това беше голяма битка по пътя и ние направихме това да се случи. Клонях към Даниел – мислех, че той ще спечели – но се случи обратното. След това седнах с Джо и разработихме сделка“.

Това, че Джойс беше сред вътрешните съперници на Тайсън Фюри и споделяше същия промоутър, можеше да засили претенциите му да се бие с него по-рано, но въпреки това веднага след победата на Фюри над Дерек Чисора, Джойс беше до голяма степен извън погледа, докато се обсъждаше потенциална битка с Олександър Усик.

Вместо това, където Тайсън Фюри – най-добрият тежка категория на своята ера и символ на ерата на рекламата – се очаква един ден да се бие с Франсис Нгану, майстор на смесени бойни изкуства – Джойс и Жан ще възродят традиция, водена някога от Фрейзър, Джордж Форман и Мохамед Али, и продължен от Рей Мърсър и Ленъкс Луис, като се бият с друг олимпийски медалист.