Докато преглежда списъка си с шампиони, един от тях е специален за президента на Световния боксов съвет (WBC) Маурисио Сулeйман. Непобеденият шампион в супер муха Джеси "Бам" Родригес "е сензационен, извънземен феномен", заяви Сулайман пред BoxingScene часове след като на седмичната пресконференция на WBC стана ясно, че Родригес ще защитава пояса си на 9 ноември във Филаделфия срещу временния шампион на WBC Педро Гевара от Мексико. Това ще е девета защита на титла за Бам Родригес.

Гевара (42-4-1, 22 нокаута) обяви, че ще се срещне с 24-годишния Родригес (20-0, 13 нокаута) на събитието на WBC. Треньорът на Родригес Робърт Гарсия потвърди, че неговият боец вече е в залата в Ривърсайд, Калифорния, за да се готви.

След като в края на 2021 г. дебютира в лека муха, Родригес се възползва от шанса да се бие за титлата на WBC в супер муха в началото на 2022 г., като прати в нокдаун ветерана, бивш световен шампион Карлос Куадрас, за да спечели със съдийско решение, а четири месеца по-късно продължи да печели с технически нокаут в шестия рунд срещу друг от най-добрите бойци в дивизията - Срисакет Сор Рунгвисай.

"Ако погледнете последното десетилетие на дивизията в супертежка категория, тя сякаш имаше своя собствена версия на "Четиримата крале" с Куадрас, Сор Рунгвисай, (Хуан Франсиско) Естрада и (Роман "Шоколатито") Гонзалес... "Бам" вече се справи с трима от тях, а сега преследва още един солиден ветеран в лицето на Гевара", каза Сюлейман. "Това е невероятно темпо."

Родригес се върна в категория муха, за да спечели и обедини сили там срещу Кристиан Гонзалес Ернандес и Съни Едуардс, а след това, на 29 юни, нокаутира Естрада с жесток удар в тялото в седмия рунд.

Родригес се подготвя за Естрада, като прави спаринги с шампиона в четири дивизии Гонсалес в сесии, които биха могли да оправдаят местата на ринга за 1000 долара. Битката във Филаделфия изглежда странен избор, като се има предвид интересът на Родригес към следващата битка или у дома в Сан Антонио, или обратно в Аризона, или в Лас Вегас.

Състезател на Matchroom Boxing, всеотдайният стил на Родригес е необходим за картата, която се очаква да бъде оглавена от непобедения шампион в полусредна категория Джарон "Бутс" Енис в силно критикуваната задължителна защита на титлата на IBF срещу Карен Чухаджиян, когото Енис победи с три резултата 120-108 през януари 2023 г.

В лицето на 35-годишния Гевара от Мексико Родригес среща боец, който на 12 май триумфира с разделено решение над Андрю Молони в Пърт, Австралия, което накара Молони да се оттегли. Естрада имаше право да се позове на реванш срещу Родригес, но вместо това предпочете да премине в категория перо.