В края на дебютния си сезон в Първа професионална лига отборът на “Витоша” (Бистрица) можеше да се похвали само с една победа в общо 32 мача. Годината беше 2018, а скромният столичен клуб се бореше да не изпадне от елита на българския футбол.

Мисията на “бистришките тигри” минаваше през решителен бараж за оставане срещу амбицирания отбор на “Локомотив” (София). След поредица от пропуснати шансове това беше последната възможност пред “Витоша” да спаси мястото си в Първа лига. Един последен шанс, който някой трябваше да грабне, преди да е станало твърде късно. Този някой беше Николай Георгиев.

С двете си спасявания при изпълненията на дузпи 19-годишният Георгиев изигра ключова роля за оставането на “Витоша” в Първа лига. За вратаря на бистричани, който само преди няколко месеца нямаше нито един мач в професионалния футбол, това беше момент на невъобразимо щастие.

Паметният триумф срещу “Локомотив” затвърди желанието на Георгиев да преследва кариера в любимия си спорт. През следващите три години обаче поредица от изпитания, трудности и вътрешни битки го провокира да преосмисли избора си. След последния си мач за отбора на “Янтра” (Габрово) тази пролет Георгиев, автор на YouTube канала “Невидимият футбол”, реши да прекрати професионалната си кариера само на 22 години.

В новия епизод на документалния подкаст “Виктория” Георгиев разказва за емоционалното си футболно пътешествие, внезапния му край и онова, което предстои. От задълбочения разговор ще научите повече за всички аспекти от живота на професионалния футболист. Ще разберете как един млад вратар се справя с тежестта на своята отговорност и как грешките на терена се отразяват на психичното му здраве.

В искрения си разказ Николай говори за неочаквания си възход, важните мачове срещу “Лудогорец”, “Арда” и “Ботев” (Пловдив), за битката с депресията, житейските уроци и тежкото решение да преследва нови предизвикателства.

Текст: Петър Георгиев