Наставникът на Арда Кърджали Стойчо Стоев направи обзор на приключилия преди няколко дни полусезон във Втора лига.

Пред клубния сайт Стоев говори за целите на отбора, от какви играчи има нужда и как ще протече подготовката.

- Приключи футболната 2018 година. Арда е в тройката във Втора лига, със сериозни шансове за участие в Първа. Вашият коментар за това, което се случи?

- Имаше доста позитивни моменти през тези три месеца откакто съм треньор. Имаше и не толкова, едно бих казал противоречиво представяне от гледна точка на това, че имаше мачове, в които можеше да се представим по-добре и където не успяхме. Но пък имаше и други ситуации, където определено момчетата се представиха на ниво. Това е една основа и класиране, което е добро за реализация на това, което искаме да се получи през пролетния полусезон и евентуално лятото да съумеем да се класираме в Първа лига.

- Поехте отбора в движение. Получават ли се вече тези Ваши идеи, които имате или има още доста работа ?

- Не в пълна степен. Не бих казал, че са се получили. Все още има доста неща, които не ми харесват и явно във времето трябва да съумеем да ги реализираме. Надявам се и селекцията, която ще направим да спомогне за моите идеи, за да може наистина през пролетта да изглеждаме в по-голямата част от футболното времетраене това, което ми се иска.

- От какво има нужда Арда?

- Определено има нужда от свежи попълнения. Дадени са позиции, където търся футболисти, за да може да се вдигне нивото. Да се усили конкуренцията на дадени постове, за да може и самите футболисти да се 
представят по-добре. Пак казвам, надявам се до започването на подготовката да сме реализирали по-голямата си част от тази селекция, за да изглеждаме напролет по-добър отбор.

- Променихте схемата на игра. Как Ви се струва тя? Успешна ли е?

- Бях принуден да я променям, в резултат на някои контузии, на несполучливи игри. Това са нормални неща, когато виждаш, че в един момент не се получават дадени неща в избора на дадени футболисти или в 
прилагането на дадена схема я променяш. Важното е, този подготвителен период футболистите да се нагодят в различните схеми, евентуално които ще прилагаме през пролетния полусезон, за да им е по-лесно в дадена ситуация, която се получава на футболния терен.

- В последните два мача Арда отбеляза 5 гола. Феновете искат повече голове. До колко Вие може да им обещаете и до колко атакуващият стил на Арда, който Вие практикувате се доближава до това, което Вие искате да виждате?

- Трудно е да се обещае да се вкарват повече голове. Изграждайки с помощта на всички хора около мен един по-стабилен отбор през пролетта, наистина това което се опитваме да постигнем, този атакуващ футбол, който се стремим да прилагаме да намери реализация и в крайните резултати, за да може хората да са наистина доволни от това, че отборът им побеждава и да побеждава с една добра игра, която да ги 
радва.

- Има ли футболисти, които Ви направиха впечатление и от по-младите, които сте задължен да пускате във Втора лига?

- Най-малкото е, че видях желание и старание в тях. И те имат доста пропуски, което е нормално. Един млад футболист на 18 – 19 години все още не е изграден като такъв и през пролетта, и с помощта на 
треньорския екип се надявам да развият потенциала си, който имат.

- Ясно ли е кога започвате и къде ще бъде подготовката?

- Да. Започваме на 10 януари и първите три дни ще бъдем в Кърджали. След това от 13-ти до 23 -ти януари ще бъдем на подготовка в Момчилград. Имаме две уговорени контроли. От 26-ти януари до 15-ти 
февруари ще бъдем на лагер в Турция. Имаме 7 контроли там. Все още нямаме потвърждение точно с кои противници ще играем. Предполагам, че до 15-20 дни ще имам яснота и с контролите в Турция.

- Вие сте работил в Лудогорец, в Левски. Участвал сте в евротурнири. Как Ви се струва базата, в която ръководството влага доста усилия, за да се направи?

- Аз съм приятно изненадан. Ясно е, че това е началото на едни хора, които са амбициозни и искат да направят нещо. Това е похвално. Така трябва да бъде в цяла България. Една база, в която една част е 
направена и допълнително се правят други неща и чиято организация се стреми да бъде на едно високо професионално ниво. Пътят, по който хората се опитват да изграждат нещо е за адмириране.

- Какво очаквате от футболната пролет през 2019-та? Битката за Първа лига ще бъде доста сериозна. Може ли да има удари под кръста, както се опитаха да има в няколко мача на Арда да направят?

- Няма как да няма. Все пак сме в една българска действителност и винаги това го има. Убеден съм, че ще го има, но по-важно е ние да се стремим да изградим един добър отбор, да играем един добър футбол. Неминуемо, когато имаш един добър отбор, каквото и да се случва извън чисто футболния аспект трудно ще ти попречат да постигнеш целта си.

- И като финал какво бихте пожелали на феновете, които дори и в последния мач пропътуваха разстоянието от Кърджали до Радомир?

- Това, което правят да идват от единия край на България в другия не е малко и заслужава поздравления и моите уважения. Първо весели празници, да бъдат здрави, повече усмихнати, повече позитивни моменти да им се случват, да продължават да подкрепят любимият си отбор, а надявам се и той да ги зарадва през пролетта с добри игри и с това, което им се иска на всички хора, да видят отбора си на едно по-високо ниво.