Днес на пресконференция в Плевен ръководството на ОФК Спартак Плевен разкри причината за проваления мач в Монтана. Срещата бе част от 8-ия кръг на Втора професионална футболна лига и трябваше да се проведе на 14 септември на стадион „Огоста“ от 19:00 часа. Отборът на Спартак обаче въобще не пътува за въпросния двубой. 

Предстои БФС да наложи санкции за неявяването. Отговори на всички въпроси за гафа даде част от УС на ОФК Спартак, начело с председателят му Пепо Петков. На срещата с журналистите присъстваха и членовете на УС Дарин Ангелов, Евгени Генов, Величко Великов и Емил Мишев.

„На 13 септември футболистите си получиха заплатата за месец юли. Остава да им бъде изплатена премията за равенството в Ловеч със Спартак Варна. За предстоящия мач в Монтана осигурихме автобус и обедна храна за 14 септември. На вчерашната среща с треньорите и футболистите стана ясно, че удържаните от заплатите пари за осигурителни вноски са причината да не пътуват за двубоя в Монтана. Финансовото положение на Спартак Плевен не е цветущо, но не е и трагично. Още преди началото на първенството казахме, че ще търсим определен бюджет. Макар и трудно досега се справяме с помощта на различни спонсори. Стремим се да осигурим комфорт на отбора – храна, лагери за по-далечните градове, както беше примерно в Благоевград за мача с Пирин“, коментира председателят на УС на Спартак – Пепо Петков.

„Ще отговоря и на кмета на Монтана, който направи изявление за нашия клуб, без за знае истината. Не е негова работа да коментира друг футболен клуб“, добави Петков.

Той няма обяснение, относно подбудите за решението на футболистите. 
„Не искам да вярвам, че случилото се е политически номер. Търсил съм помощ за Спартак от всички политически партии.“

Той коментира и представянето на тима от началото на сезона.
„Резултатите са незадоволителни – от осем мача не сме загубили само два, които завършихме 0:0. Ние като ръководство обаче не се месим в спортно-техническите неща на отбора“, добави Петков.

Членът на УС Дарин Ангелов обаче не скри, че заради финансовото затруднение не е извършена селекция за настоящото първенство. Снощи той е провел среща със спортно-техническия щаб на отбора и футболистите преди тренировката. „Отидох на срещата по тяхно настояване. Там бяха и фенове. Уточни се, че в основата на бойкота са удържаните пари. Без осигурителни вноски обаче не става. В Спартак Плевен всичко е прозрачно и ще продължим да работим по същия начин. Има документи за плащанията към всички футболисти“ коментира Ангелов. По думите му до края на седмицата УС отново ще проведе среща с отбора. Изчаква се БФС да определи санкцията на Спартак /Плевен/ за неявяването на мача в Монтана. След това ръководството на Спартак ще вземе окончателно решение за инцидента.