Офанзивният футболист на Созопол Ариф Ферадов говори в края на сезона за Gong.bg за кампанията в личен план, както и в отборен.

Ферадов коментира начина си на подготовка и сезона при морския клуб, който завърши в средата на таблицата на Втора лига. Халфът е едно от големите имена в тима, воден от Маргарит Димов и спомогна на отбора си за позитивните резултати в хода на първенството. 21-годишният полузащитник акцентира и как се готви индивидуално, когато не е заедно с отбора си и върху кои аспекти от натоварванията набляга най-вече.

Здравей, Ариф! Как си? Надявам се да те намираме в добро настроение и здраве?

- Здравейте, чувствам се много добре!

Изтече сезонът с твоя отбор Созопол, а ти изигра наистина страхотни игри за морския клуб? Как оценяваш представянето си в личен план, както и в отборен?

- Моето мнение е, че тази година се справихме отлично като отбор. Имахме много професионален тренировъчен процес, който ми помогна да подобря представянето си този сезон, за което благодаря на целия екип.

Позицията ти на полузащитник с по-атакуващи функции предразполага от теб очакванията винаги да са големи. През тази кампания в 25 мача реализира четири гола и подаде за още един. Доволен ли си от представянето си?

- Доволен съм, но винаги може и повече. Другият сезон ще се стремя да повиша нивото на моето представяне и ще се опитам да реализирам и асистирам още повече.

Ариф Ферадов

източник: Emona Tsoncheva / LAP.bg

Всеизвестен факт е, че интерес към теб не липсва. Мислиш ли за предстоящия трансферен прозорец с надежда или фокусът ти лежи изцяло върху лятната подготовка с тима на Созопол?

- Чувствам се добре в тима на Созопол, разбирам се отлично с треньора и съотборниците, но съм отворен и към бъдещи оферти, което е напълно нормално за всеки един професионален спортист.

Генерално какво е твоето предпочитания като футболни първенства, абстрахирайки се от българското. Кои шампионати следиш и какво в играта ти прави впечатление, абстрахирайки се от българския футбол.  

- Главно следя английската висша лига, фен съм на Арсенал. Обичам бързия и динамичен футбол, който играят в Англия. При тях играта е на друго ниво, всеки мач е голяма тактическа и физическа битка, при която най-малката грешка се наказва.

Безспорно линейната ти скорост и боравенето с топката от теб прави впечатление. Това ли са компонентите, върху които работиш най-сериозно и отделяш нужното внимание на тренировките?

- Да, още от малък обичам този стил на игра и винаги съм се стремял да играя по този начин и да ставам все по-добър.

Ариф Ферадов

източник: Emona Tsoncheva / LAP.bg

Като казахме „внимание на тренировките”, как се готвиш извън официалния футболен процес. Водиш ли индивидуални занимания (фитнес, бягане, работа с топка, но не в професионална футболна среда)?

- Да, тренирам по специална фитнес програма, която включва интензивни силови и кардио тренировки. Също така правя кондиционни тренировки, които повечето пъти са с топка.

Тимът ти завърши в средата на таблицата. Смяташ ли, че това беше лимитът на отбора на Созопол или с качеството, с което разполага тима, има още по-сериозни шансове за по-предно класиране догодина?

- Мисля, че това е добър сезон за нас, но можехме и повече. На моменти нямахме късмет, но смятам, че ако подобрим играта си и имаме повече късмет, когато гостуваме, другият сезон ще се справим много по-добре, защото показахме отлично представяне в домакинските мачове този сезон.

В кой аспект от играта искаш да се подобриш и защо смяташ така?

- Трябва да се подобря физически и тренирам над това, защото това е много важен аспект от професионалният футбол. И знам, че колкото повече и колкото по-често тренирам, толкова по-бързо ще постигна желания резулат.

Какви са ти желанията за новия сезон и мотивите за тях?

Надявам се вече да няма забрани и да има повече публика по терените, защото феновете са много важна част от играта. И да подобря колкото мога представянето си.