На 25 години Живко Петков е един от най-опитните футболисти в Поморие. Успехът на неговия тим срещу Оборище донесе едва втората домакинска победа за поморийци през настоящия сезон.

А липсата на добри резултати у дома може лесно да бъде обяснена с факта, че през есенния полусезон отбора домакинстваше на стадион „Лазур” в Бургас, а сега приема опонентите си в Несебър.

"Тази победа ни беше много важна. Много искахме и желаехме тази победа. Лошото е, че не играем на нашия стадион. Ако играем в Поморие по съвсем друг начин щяхме да се развиваме и да играем. Тази победа ни дава необходимото спокойствие и сме с малко повече точки", коментира Живко Петков.

Смяната на Малин Орачев с Веселин Бранимиров донесе необходимата промяна за Поморие и отбора записа 6 победи в досегашните си 13 мача. Според Петков вицешампионът с Нефтохимик от 1997 година е донесъл необходимия импулс, а промяната си личи и в подготовката за всеки един двубой.

"Гледал съм го и като малък. Той има стаж и в чужбина. Много си разбира от работата. Преди мач дискутираме, а след мач гледаме отново видео, за да изчистваме грешките", каза още Петков.

Част от професионалния футбол от 2010 година, Живко Петков разполага със солиден опит както в първа професионална лига така и във втора.

"Има разлика в мачовете от А и Б група. Промени ме с това, че ме учи на дисциплина от малък. Хората, с които съм се срещнал са силни характери. Разликата е осезаема. В А група се играе доста по-трудно", добави Живко Петков.

Кариерата на Живко Петков неминуемо е свързана с тимовете от българското черноморие. С родния град на футболиста - Бургас е свързан и един от най-тежките моменти в неговата кариера – отпадането на Нефтохимик от Първа професионална лига през миналия сезон.

"Много тежко ми беше изпадането с Нефтохимик. Милеех за този клуб. Мъчно ми е за Бургас и за целия окръг, защото няма нито един отбор в А група. Футболът не върви добре в Бургас. Искам и аз да се развивам като футболист. Искам да отида в А група отново. И друг път съм влизал с Нефтохимик от Б в А група, но след това имаше дежа вю и изпаднах. Получих оферта от Черно море и си потърсих мястото под слънцето. Имал съм хубави моменти в Черно море. Спечелих двете купи с Никола Спасов. Там само хубави моменти съм имал", продължи Петков.

Мечтите и надеждите на Живко Петков са свързани с двата клуба, които дават старт на футболната му кариера – Черноморец и Нефтохимик.

"Силно се надявам Бургас да има силен отбор, защото има хубав стадион. Надявам се да го има докато Бургас отново има своя силен отбор. Несебър, Поморие и Созопол имат хубави бази, но те трябва да захранват с футболисти един силен бургаски тим – Нефтохимик или Черноморец", заяви Живко Петков.