Александър Георгиев е новият старши треньор на ОФК Спартак Плевен, съобщиха днес от клуба.

До края на миналата година той бе селекционер на юношеския национален отбор на България до 17 години.

Предстои му да си сформира екип, с който ще работи в Спартак.

"Не се разделяме с досегашния старши треньор Бойко Цветков. Той вече има нова задача - заедно директора на ДЮШ - Красимир Мечев да възродят детско-юношеската школа на клуба", уточнява Иван Динов.

Новият треньор пояснява, че в края на миналата година е приключил договорът му като национален селекционер и е търсел ново предизвикателство.

"Вчера ми се обади спонсора на Спартак /Плевен/ - Иван Динов, с предложение да поема отбора. Не ми бе необходимо да мисля много и бързо приех. Все пак става въпрос за клуб с почти стогодишна история. За мен е чест да работя за клуб с толкова големи традиции. Надявам се да радваме нашите фенове с добри игри", допълва Георгиев.

Той е роден през ноември 1981 година в София. Като футболист е започнал в столичния Септември, където е преминал през всички формации в детско-юношеската школа /ДЮШ/ и е достигнал до мъжкия тим, в който е останал до 2002 г. След това е играл за Академик /София/ и паралелно с това е приет в НСА. 

През 2005 г. е треньор на родния Септември. Две години по-късно е учил на футбол подрастващите в ДЮШ на Левски /София/. До 2012-а е водил гарнитурите U-17, U-19 и дублиращия тим на "сините". В последния е започнал като помощник на Бисер Хаздай. 
След отиването на опитния специалист в треньорския щаб на мъжкия състав, Сашо Георгиев е извел дубъла като старши наставник до шампионската титла на България през сезон 2008/2009. 

Другият му връх е през 2011/2012, когато воденият от него състав на юношите младша възраст е спечелил купата на България след 4:0 на финала над Славия.

В периода 2013-2016 г. е селекционер на националните отбори на България за юноши U-19 и U-17. От края на миналата година вече е треньор с лиценз УЕФА "ПРО", завършвайки курса с Христо Янев, Даниел Боримиров, Александър Томаш, Светльо Тодоров и други.

Младият наставник е специализирал в Коверчано /Италия/, испанските клубове Реал /Мадрид/, Барселона и Еспаньол./БТА