Изпълнителният директор на ЦСКА 1948 – Добрин Гьонов, коментира в ексклузивно интервю за Gong.bg разразилия се спор с един от основните конкуренти на тима - Септември. И двата отбора изразиха официалните си позиции относно бъдещето на шампионата във Втора лига, но мненията им са коренно различни. Докато от Септември искат да играят бараж относно определянето на това кой отбор да премине в най-високото ниво на родния футбол, "червените" са против подобен развой. Шефът в ЦСКА 1948 даде повече разяснения относно неразбирателството и заяви, че е готов да отиде дори на полиграф, за да докаже, че обвиненията на съперника са безпочвени. 

Здравейте, г-н Гьонов. Как сте и къде Ви намирам? 

- Намирате ме вкъщи, имам някои административни работи, с които се занимавам. 

Успявате ли да навлизате на футболна вълна, тъй като до момента не сте могли да мислите пълноценно? 

- Тези два месеца бяха доста напрегнати, имаше не малко неща за вършене. Бяхме изправени пред нещо, което досега не се бе случвало. Но административно клубът си е голяма отговорност, така че имаше доста неща за вършене. Но се радвам, че все повече и повече си говорим за футбол. 

Въпрос на броени часове е да се разбере каква е позицията на всички отбори от Втора лига за това дали трябва да се продължи сезонът, или не. Вашата позиция до момента е или за пълно прекратяване, или за доиграване на всички мачове. Защо не приемате среден вариант, за който се говори неформално? 

- Ние искаме да доиграем всички мачове, това е най-честно и най-справедливо. От друга страна, има клубове, които не могат да доиграят. Вината е ничия, това е футболът, това е първенството, така сме започнали всички и така трябва да бъде доиграно. Правилата са такива. Да, има форсмажорни обстоятелства, но ние сме изиграли близо 2/3 от шампионата. Успяхме в директен сблъсък с отборите от топ 4, т.е. с тези, които реално се борят за промоция в efbet Лига. Изиграли сме 5 мача от общо 6, като и в петте сме победили с голова разлика 13:2. С прекия ни конкурент - Септември, изиграхме един мач и ги победихме 5:0, а те все още не са играли с Локомотив или с Монтана. Няма да е справедливо да се анулира всичко това и да се загърбят тези очевадни факти. Чувам за нулиране, равен старт с Локомотив София, пред които имаме 16 точки преднина. Това е несериозно. 

Факт е, че започна престрелка между двата клуба, която се пренесе и в социалните мрежи. Проследихме поредица от коментари, в която отправихте предизвикателство към Кристиян Добрев за полиграф. Защо? 

- За съжаление се стигна дотам, че защитавайки позициите си, започнаха нападки на личностна основа. Изтъкна се, че не играем честно, а точно тук искам да покажа обратното. Готов съм да застана на полиграф, да ми се задават въпроси дали някога съм влизал в някакви уговорки с отбори, противници или съдии. Нямам притеснения да го направя веднага. Постоянно ни свързват с това, че имаме еднакъв спонсор  с други отбори, което е напълно невярно. 

В тези коментари видяхме и едно предложение, с което се съгласихте, а именно - за увеличаване на броя на отборите в efbet Лига на 16 и промяна на формата на първенството. Мислите ли, че настоящият формат се е изчерпал? 

- Тук искам да отворя една скоба, тъй като получих обаждане от отбора на Септември миналата седмица. В разговора ясно и категорично ми предложиха, че е по-добре шампионатът да завърши в настоящия вариант, а временното класиране да се обяви за крайно. Ние трябва да станем шампиони, те втори, а Монтана - трети. Ясно и категорично казаха, че Локомотив няма за какво да бъдат недоволни в такъв вариант и че efbet Лига трябва да има 16 отбора. Аз бих казал, че форматът е тежък, има много мачове. Изиграват се много мачове между дадени отбори. Отделно във втората осмица е крайно неясно за обикновения зрител. Затова би могло да се мисли за вариант с 16 отбора, като 4 изпадат - 2 директно, а 2 с плейофи с отбори от Втора лига. Но това са варианти, които биха били по-лесни за зрителя, нищо повече. 

Трябва ли да се промени форматът и на Втора лига с цел по-добра основа на българския футбол, тъй като виждаме, че доста отбори изнемогват финансово. Съответно, би ли било по-правилно нещо да се промени и там, като формат и критерии? 

- В случая е много важно просто да се направят по-строги правила от БФС, които да бъдат следвани и ако някой не може да издържи финансово или финансово, да си понесе санкциите. Тази година по наредба трябваше 4 отбора да отпаднат от Втора лига. Един от тях въобще не стартира, другият още зимата прекрати участие, а два от отборите нямаха финансов ресурс и едва-едва довършваха, ако въобще можеха. Реално погледнато, трябваше 4 отбора да изпаднат и да има здрава битка между 6-7 отбора, а ние февруари вече знаехме кои ще са изпадащите. В медиите се спекулира, че Ботев Гълъбово също няма да довършат. Така че вместо да се борят 6-7 отбора да не са сред изпадащите, се стигна дотам, че 5 отбора се надпреварват кой да изпадне. 

Предполагам, че вече работите в перспектива и за следващия сезон. ЦСКА винаги носи големи очаквания, работите ли по селекция от атрактивни за Вашите фенове имена? 

 - Говорено е на тази тема, но ситуацията не предразполага каквато и да е конкретика. До този момент нямаме яснота ще играем ли, няма ли. Ако играем, ще имаме не повече от 10 дни за подготовка и то за efbet Лига, което ще е доста сложно за нас. Но каквото е за нас, такова е и за другите отбори, така че ще трябва да се съобразим. Трябва да направим всичко възможно така, че догодина да сме сред факторите в efbet Лига.