Бившият треньор на Локомотив София и национал с 67 мача за България Ради Здравков гостува в Актуално студио Дерби и говори по последните актуални теми в нашия футбол. Здравков не приема прекратяването на първенството във Втора лига, но пък е наясно, че голяма част от отборите са щастливи от това, защото ще спестят пари. Също така той няма нищо против влизането в ЦСКА 1948 в елита и уточни, че нито един от двата клуба с името ЦСКА не приема като онзи отбор, с който той е спечелил три шампионски титли и е правил име в Европа.

''Не само ЦСКА 1948 и Монтана са облагодетелствани от прекратяването на първенството. И доста отбори в дъното на Втора лига също са облагодетелствени. Защото така се спестяват средства. Без да обиждам никого, дори и женското първенство ще се доиграе. Можеше и да не стигнем до бараж, но поне щеше да бъде по спортен път. Имаше още 12 мача. Работихме, за да се класираме за бараж", съжалява Здравков и добавя, че доста отбори са се възползвали от пандемията от коронавирус и са се разделили с по-скъпите си играчи и треньори.

Ilian Telkedzhiev, Lap.bg
18 снимки

Попитан каква е разликата между efbet и Втора лига, Здравков отговори:

"Правилото за двама млади футболисти до 21 години в Б група дава възможност на много момчета да се сблъскат със сериозни мачове, с мъжкия футбол. Разлика има, както в условията, така и в нивото. Във Втора лига е малко по-ниско нивото, но това се компенсира от равностойността на отборите. Преди пандемията бях много доволен, когато видях един мач, в който общо 6 човека от двата отбора бяха минали през школата на Лудогорец, през втория отбор. Друга тема е дали имат шанс да се преборят за място в първия отбор на Лудогорец. Там нивото е много високо. Трудно може директно от юношеска възраст при мъжете да се влезе, затова се създаде вторият отбор - да усетят мъжкия футбол и да се изградят. Но на някои можеше да се даде малко по-продължителен шанс".

След това бившият полузащитник беше попитан как приема появяването на ЦСКА 1948 в елита на българския футбол.

"ЦСКА 1948 са минали през всички нива, по всички закони не могат да ги отстранят. Дали пречат или не, не мога да засягам тази тема. Чета много неща по медиите. Има пет отбора с името Локомотив, ако се обединят ще станат по-силни. По същия начин може да се случи с двата отбора от елита с името ЦСКА. Но спирам да се шегувам. Моето ЦСКА, истинското ЦСКА на 9.9.2016 фалира, за съжаление".

Lap.bg
42 снимки

Накрая той очерта и причините, за да не върви националният отбор, който от 2004-а година насам не се е класирал на никакво първенство.

"За да бъде слаб националният отбор, едната причина е наличието на много чужденци, но не е единствената. Но основната е, че такова е поколението. Просто не разполагаме с лидери, с класа. А тази пандемия е от полза за националния селекционер Дерменджиев, за да опознае по-добре футболистите, да си направи стратегия и да е готов за квалификацията с Унгария. Има таланти и сега, но не са така ярки, както преди. По-скоро проблемът е в самите деца. Дали поради домашната среда, дали поради друго - смятат, че са готови футболисти. А един футболист се развива постоянно", очерта проблемите Ради Здравков.