Николай Кръстев е от златното поколение бургаски футболисти, прославили града с успехите си. Футболната му кариера преминава в Нефтохимик и Черноморец, като през 2003 и 2004 г. е част от Националния отбор.  Като треньор Кръстев е сред най-добрите специалисти в страната. В началото на 2017 г. той започна работа в Нефтохимик като директор на Детско-юношеската школа и треньор на Елитната юношеска група до 19 години. С целенасочената си работа той спаси юношите от изпадане и постигна значителни успехи за цялата школа.

След изпадането на Нефтохимик от Първа лига Кръстев се нае с нелеката задача да ръководи представителния тим във Втора лига, разполагайки с бюджет, отговарящ на аматьорските групи.

Ето какво каза специалистът пред клубния сайт относно предстоящото първенство и трудностите пред отбора:

- Поехте отбора в изключително тежък момент. Отказахте се от успешната си работа като директор на школата, за да помогнете на първия отбор. Трудно ли взехте това решение за себе си?
- Решението да стана треньор на първия отбор не беше лесно на фона на положителната ни работа в школата. Според мен постигнахме едно добро ниво с тенденция за надграждане, което се надявам да продължи с моите колеги, които остават. Защото школата е основата на един клуб. Аз мисля, че изградихме една добра основа и се надявам решението ми да се заема с първия отбор да доведе до позитивни резултати за целия клуб.

- Защо е важно Нефтохимик да участва във Втора лига въпреки, че няма необходимото финансово покритие?
- Важно е наистина за Нефтохимик да участва във Втора лига по обективни причини. Ако не вземе участие във Втора лига отборът отива в Б окръжна, а това ще бъде пагубно за нашата школа и клуба като цяло. Когато изграждаме младите таланти и ги подготвяме за професионалния футбол, ние трябва да им предоставим и възможности за развитие, които да отговарят на нужното ниво. Критерият в Б окръжна е доста по-нисък. Сега, когато играем в професионалния футбол, младите момчета в отбора ще имат едно добро поле за изява, а клубът ще има възможност да се развива, защото на всички е ясно, че огледалото на един клуб е мъжкият отбор.

- Среща ли разбиране тази теза сред обществеността?
- Коментарите, които срещам са предимно положителни. Спортните деятели, с които разговарям, са на мнение, че през нашия град минаха достатъчно наемници, а свършената работа до момента е нулева. Затова те приемат радушно идеята да разчитаме на наши момчета, от бургаския футбол, на които да се даде шанс. Естествено, няма да бъде лесно, но ще се постараем да се преборим с трудностите, които ни предстоят.

- Кои фактори бяха водещи при селектирането на футболистите?
- Основният водещ фактор при селекцията на отбора беше на определени ключови позиции да бъдат по-опитни футболисти, които да предадат опита си на другите момчета, защото има голяма разлика в годините. Трябва да има уважение и разбиране и от двете страни.

- Какви лишения ще търпи отборът по време на първенството, в чисто организационен план?
- Лишенията са по-скоро свързани с материалната база. Чисто в организационен план хората, които работят в клуба са недостатъчни, за да бъдем на нивото на професионалния футбол. Но не се оплаквам - напротив. Взели сме решение да работим, въпреки всичко, само за да можем да създадем за клуба една по-добра визия и подготовка за по-добри дни. 

- Тренирате от началото на седмицата. Какви са нагласите на футболистите? Струват ли ви се готови за тежкия сезон, който им предстои?
- Определено нагласата е добра. Виждам ентусиазма им и огъня в очите им. Подготвят се на 100 %. До момента нямаме изиграна контролна среща. Утре ни предстои с Несебър. Важно е за мен футболистите да трупат опит в контролните срещи, независимо от резултатите. Защото, със сигурност, през първенството резултатите ще дойдат, ако футболистите влагат достатъчно старание да направят нещата, както се изисква от тях.

- На какво ще заложите по време на подготовката?
- 0сновно на това момчетата да разберат какво ни очаква като игра и възможности във Втора лига. Трябва да сме добре подготвени както тактически, така и физически. На моменти ще трябва да компенсираме с повече физика, с повече себераздаване, за да успяваме в трудните моменти. Естествено, за да сме успешни, трябва да знаем, че ако искаме да побеждаваме трябва от малкото ситуации, които ще имаме, да реализираме попадения. Затова отборът трябва да е компактен и максимално продуктивен.

- Какво искате да кажете на феновете?
- Клиширано е, но на фона на това, че клубът е в тежко състояние, ако нямаме нужната подкрепа от феновете, това ще бъде пагубно за клуба. Надявам се всички фенове да се обединят около общата кауза да подкрепят отбора и да бъдат част от това предизвикателство. Без тяхната помощ задачата ни ще бъде още по-тежка. Знам, че има много взискателни фенове, които не искат да виждат клуба в такова състояние, но никой не го желае. Надявам се и вярвам, че предстоят по-добри дни и искам да запазим всички фенове когато клубът се върне на нивото, което му отива, а то е Първа лига.