Световния шампион във Формула 1 за 1997 година Жак Вилньов смята, че отборът на Уилямс е „мъртъв“.

На средата на сезон 2018 Уилямс има само 4 точки, всички спечелени по време на Гран При на Азербайджан, в което канадският младок Ланс Строл завърши на осма позиция.

Миналата седмица по време на домашната им Гран При на Великобритания и двамата им пилоти Сергей Сироткин и Строл бяха принудени да стартират от бокса след като от отбора смениха задните им крила поради проблеми с новите спецификации.

Според канадския ветеран, проблемите на тима се коренят в избор, който те са направили през 2013 с назначението на Клеър Уилямс като шеф на отбора, вместо Джонатан Уилямс, който е начело на историческата дивизия на отбора.

През 2013 отборът отново беше в подобна ситуация, след като записа само пет точки за целия сезон. Тогава обаче беше подписана много важна сделка с Мерцедес, която помогна на отбора да изскочи от девето до трето място в конструкторския шампионат след въвеждането на турбо-хибридните двигатели през 2014, когато отборът записа девет подиума и една пол позиция.

В следващите години последваха две четвърти и още едно трето място при конструкторите, но „липсата на опитен пилот не помага на отбора“.

През тази година за Уилямс се състезават Ланс Строл, който е едва във втория си сезон и руския дебютант Сергей Сироткин (единствен без точка през сезона), докато резервен пилот е полският ветеран Роберт Кубица.

По време на уикенда на „Силвърстоун“ от тима заявиха, че са открили проблемите и в ръководен план и по FW41, и имат надежди за подобрение до края на годината.