Един от най-обичаните български футболисти Стилиян Петров заяви в специално интервю за Спортно шоу Гонг по Дарик радио, че предстоящото Европейско първенство за юноши до 17 години, на което България ще бъде домакин, ще бъде шанс да сверим часовниците си. Стенли коментира с нескрита тъга, че родният футбол изостава и погледна с позитивизъм на предстоящия форум. Петров каза още, че има треньорски амбиции и кара съответните курсове.

„Радвам се да ви чуя. Благодаря, добре съм“, започна Стилиян Петров.

„За мен е чест да съм лице на Европейско първенство, особено когато се провежда в страната, където сме израсли. Мисля, че това може да бъде само позитивно, защото в последите години се говори за неизрядни мачове, за липса на пари, за лицензи, а може би това ще даде позитивен тласък на българския футбол“, коментира Петров предстоящото Европейско първенство, на което България е домакин.

„Мисля, че се отдалечаваме все повече и повече, и мисля, че с това Европейско първенство ще може да сверим часовниците и да видим къде са тези момчета като подготовка и да видим каква е организацията. Аз знам каква организация тече. Всички искат да се представя добре и хората да си тръгнат удовлетворени. Ние сме футбола нация и това събитие може даде позитивен тласък“.

„Говори се в Англия за това събитие. Има две момчетата в Астън Вила, които разпитваха. Дадох им позитивна информация. Мисля, че всички стадиони, на които ще се проведат мачовете ще бъдат пълни“.

„Чувствам се добре в Астън Вила. Моята работа бе доста в първите седмици, сега съм от време на време в клуба, но мога да кажа, че съм поел доста ангажименти и не можех да се обвържа изцяло с Астън Вила и сега помагам от време на време. Имам треньорски амбиции. Карам треньорските курсове, но все още няма да се върна във футбола изцяло. Преминах труден период и сега искам да обърна повече внимание на семейството и децата“, откровен бе Стилиян.

Астън Вила ще спори с Арсенал на финала за ФА Къп, а Стенли заяви своите очаквания за срещата: „Няма милост към Арсенал – победа на финала за ФА Къп“.

„Не мисля, че аз съм предал духа на момчетата. Аз имах разговор с играчите след напускането на Пол Ламбърт и се опитах да вдъхна доверие. Исках да им кажа кои са им силните качества. Момчетата излязоха и се представиха на ниво. Може би нямаше толкова футболни качества, колкото мотивация“.

„България има и винаги ще има талантливи играчи. Всеки иска да се развива, проблемът е, че не им се дава тази възможност. Дано това се реши бързо. Ние може да произвеждаме доста таланти и да ги пласираме в света“.

„С Александър Тонев се чувам почти всеки ден. Тук нещата за него не потръгнаха добре. Той се сблъска с много проблеми, но това ще го направи по-силен и така ще израсне. Това не го прави по-слаб играч“.

За купата, която спечели Уичъл Уондърърс в аматьорската лига, Петров каза: „Тези мачове са голямо удоволствие за мен. Аз приключих с футбола не по мое желание. Нямах идеята дали ще мога отново да съм на терена, да тичам и се наслаждавам на всяка минута. Има респект към мен. Изисквам от момчетата, но те се забавляват, както и аз“.

„Чувствам се невероятно, чувствам се като прероден. Семейство за мен е всичко - ставам с усмивка, целувам децата всяка сутрин. Всеки ден е дар от Бога. Преди три години, когато ме диагностицираха не ми казваха дали ще мине всичко, колко време ще съм на белия свят, но все още съм тук и имам шанс да съм около семейството и се наслаждавам на всяка минута. Усетих подкрепата. Искам да благодаря на целия български народ. Просто не ми се разрешаваше да пътувам, но след две седмици ще мога да се прибера и да кажа това на всички“, допълни Стилиян Петров.