С 15-минутна пищна заря и в присъствието на три легенди на футболен клуб „Левски“ в Исперих бе открит паметник на Апостола на свободата.

Скулптурата е изработена по инициатива на местния фен клуб на „Левски“ с председател Йордан Иванов след дарителска акция, в която се включили всички големи фирми в региона, както и обикновени хора. Най-малкият дарител е 4-годишната Мариела, чиито баща е член на фен клуба, детето само пожелало да предостави касичката, в която събирало монети.

С 3000 лв. помогнала и Община Исперих, местната управа предоставила терена в централната част на града – срещу читалището, към него води пътечка, около която има цветя.

Автор на паметника е разградският скулптор Ненко Метев, който е работил 3 месеца, за да изработи бюста. Паметникът е от бронз, а постаментът – от мрамор.

За да се опази от посегателства, както това се е случило с паметника в София, близо до паметника е поставена камера – обяви на официалната церемония кметът на Исперих Бейсим Басри. Коментарът му бе в отговор на призив на областния управител Стоян Ненчев да не се позволяват вандалства над светинята.

За откриването на паметника в Исперих пристигнаха трима ветерани на „Левски“ – Добромир Жечев, Александър Костов и Стефан Павлов.

Пищна заря освети небето над Исперих на финала на церемонията. В програмата преди нея участваха: Градският Мажоретен състав и Младежкият духов оркестър към Центъра за работа с деца в Разград, две малки народни певици от Исперих, клуб „Традиция“ от Нова Загора.

Светската церемония бе последвана от религиозен ритуал - архиерейският наместник отец Георги отслужи заупокойна молитва пред паметника на Васил Левски.