Националният селекционер Лотар Матеус заяви, че България е по-скоро аутсайдер срещу Швейцария в решителната квалификация за утре на националния стадион Васил Левски.

„Казвам това, поради факта, че играчите на Швейцария се състезават в топ първенствата на Европа и притежават по-голям международен опит от моите”, каза световният шампион с Германия от 1990 година.

„Познаваме добре съперника, знаем, че ще е много труден мач и ще съм много радостен, ако вкараме един гол повече от тях”, категоричен бе Матеус на работна закуска с журналисти в Правец, организирана от един от спонсорите на националния отбор.

Лотар Матеус отговори уклончиво на въпроса дали Стилиян Петров може да играе като централен защитник в събота: „Да, това е една от опциите. Стилиян е изключителен играч, със страхотен футболен интелект. Сигурен съм, че той ще реши проблемите си в Астън Вила”.

Националният селекционер засегна и по-глобални теми, като възможностите за развитие на футбола в България и отношението на обществото към играта:

„България трябва максимално бързо да оправи инфраструктурата си, да обърне поглед към младите и към националния отбор, който е флагманът на футбола. Когато нещата с националния тим потръгнат, от това ще спечелят и клубовете.”

„Преди, когато се говореше за футбол, ставаше дума за играта, за самия футбол. Сега на моменти се търси повече негативното около него, което отблъсква хората. Вие, като медиите, трябва да се опитате да промените това”, завърши Матеус, обръщайки се към журналистите, които бе поканил на закуска.