Юношеският национален отбор на България до 17 години завърши силно участието си в елитния квалификационен кръг за Евро 2013, разгромявайки Естония с 4:1. Победата за момчетата на Методи Деянов оформи актива им в крайното класиране на 4 точки – толкова, колкото миналата година, отново в елитен кръг, събраха и футболистите, родени след 1 януари 1995 година. До последно „лъвовете“ таяха и надежди дори да се преборят за второто място в групата, но изненадващата развръзка в двубоя между Украйна и Германия уби тези шансове. Украинците спечелиха с 1:0 с попадение три минути преди края, като по този начин се класираха за Евро 2013 за сметка на Бундестима, изпреварвайки го с точка в таблицата.

България излезе срещу Естония без четирима от своите играч – Чавдар Ивайлов и Янис Карабельов бяха наказани, а Мики Орачев и Майк Кръстев липсваха заради контузии. Орачев пострада още срещу Украйна, докато Кръстев получи травма в адукторите по време на тренировка в петък. При така стеклите се обстоятелства нашите имаха готовност да включат като полеви играч резервния вратар Станислав Димитров, а тази опция бе съвсем близо до осъществяване в края, когато Алеко Алеков получи лека травма. Защитникът на Новара обаче стисна зъби и доигра двубоя.

„Резултатът можеше да е и двуцифрен, но на моменти при нас имаше и леко отпускане. Липсата на четирите момчета също оказа влияние. Най-много ме е яд за първия мач и в частност за финалните 30 минути от него. Ако ги бяхме изиграли на по-високо ниво, с по-солидна концентрация, съм убеден, че днес и ние щяхме да се борим за класиране. Видяхте, че изненадата е на лице и Украйна се класира за финалите. Смятам, че ако домакините не бяха променили терена за провеждане на мача с тях в последния момент, изпращайки ни на изкуствен терен, щяхме да им създадем много трудности. Бяхме ли играли на нормална почва, както в двубоите с Украйна и Естония, Бундестимът щеше да страда. Естествено, това не ни оправдава. Изводът за нас от онази загуба е, че не бива да губим концентрация нито за миг, трябва да имаме нонстоп пределна мотивация, да не се изключваме от играта, да влагаме максимално старание и желание. Смятам, че немците съвсем преднамерено и целенасочено ни изпратиха да играем с тях на изкуствен терен, защото знаеха, че не сме свикнали с такава настилка. Също така мисля, че ни настаниха в хотел, който беше безкрайно неудобен, отново съвсем умишлено. Пред входа ни има църква и камбаните бият постоянно, а от задната страна е влакова линия. В крайна сметка момчетата се стараха, видях, че искат да са докрай убедителни срещу Естония, постоянно гонеха нови голове, което ме радва“, сподели селекционерът на България Методи Деянов.

Иначе в мача срещу Естония резултатът бе октрит от Антонио Вутов. Капитанът на нашите получи топката от Емил Стоев, измъкна се от двама противникови футболисти и „препарира“ естонците. В 35-та минута се стигна до изравнително попадение след ъглов удар, при който Айнсалу бе най-съобразителен.

В 50-та минута Вутов върна аванса на „лъвовете“. Той овладя топката от тъч и реализира „английски“ гол с далечен удар. Капитанът асистира на Кирил Десподов за 3:1 в 56-та минута. Нападателят на Литекс получи топката вдясно на вратата на Естония и от малък ъгъл изненада Пехтер. След час игра Десподов оформи и крайното 4:1 на стадиона в Изерлон. Той открадна топката от защитник и, останал сам срещу Пехтер, го преодоля с лекота.

Юношите се прибират в България утре в 16:05 часа с полет от Мюнхен.

Съставът на България (U17):

Димитър Митов, Сава Савов, Стефан Велков, Мирослав Иванов, Алеко Алеков, Серкан Юсеин, Емил Петров, Емил Стоев (74 - Владимир Айтов), Кирил Десподов, Антонио Вутов - капитан, Илиян Неделчев (56 - Илия Димитров)