Българският национален отбор по футбол претърпя втора загуба в европейските квалификации, с 1:2 при гостуването си на Норвегия.

Пред близо 20 хиляди души на стадион "Улеваал" в Осло, сред които и много българи, футболистите на Любослав Пенев не представиха продукция, по-добра от това, показано срещу Хърватия, и сами допуснаха домакините да измъкнат безценен успех.

Пасивна, изчаквателна игра, с много грешки в защита, доведоха до този резултат, оставил България извън тройката в група Н, зад Хърватия, Италия и Норвегия. Първите два състава в нашата група са с по девет точки, норвежците имат вече шест, България е с три, а Азербайджан и Малта, без точков актив.

Следващата среща за националите, и последна за 2014-та, е на 16 ноември в София срещу Малта.

Сеп Блатер и президентът на Норвежката футболна асоциация Ингве Хален наблюдаваха мача от трибуните заедно.

Сеп Блатер е в Норвегия

източник: БГНЕС

За първи път от повече от година като титуляр игра Николай Михайлов на вратата, въпреки че почти няма игрови минути през изминалия сезон, а на върха на атаката също бе почти пълен дебютант - Венци Христов регистрира втори мач в стартовия състав.

Българският отбор изигра доста слабо първо полувреме в Осло, без никакви идеи в нападение, с изключение на откъслечни центрирания на Сашо Тонев. В отбрана отново пробойните бяха явни, и се изискваха твърде много усилия, за да се запази мрежата.

Именно груба грешка в българската защита доведе до откриването на резултата между Норвегия и България, още в 13-та минута на мача от европейските квалификации.

Страхотен извеждащ пас от дълбочина, отправен от Шелбред. Тарик Елиунуси бе изпуснат от Апостол Попов, а Николай Михайлов не направи абсолютно нищо, за да спре минаващия покрай себе си нападател. Елиунуси размина всички в българския пеналт и се разписа за 1:0.

Въпреки че норвежците владееха повече топката, и играта се водеше предимно в половината на България, един финален щурм на края на първото полувреме даде резултат.

Първо в 42-та минута след центриране на Манолев отдясно, Венци Христов засече с глава, но от външната страна на мрежата.

Минута по-късно, дойде и изравняването. Центриране от корнер на Георги Илиев, намери Бодуров на точното място, и въпреки че бе натиснат от Тетей, защитникът успя да отбележи с глава.

Норвегия - България

източник: БГНЕС

Андрей Гълъбинов се появи в игра за България десетина минути след старта на второто полувреме, а в 60-та бе в началото на интересна комбинация с Ивелин Попов, завършила с шут на Георги Илиев, минал на сантиметри от вратата.

Появата на 15-годишния Мартин Йодегаард в състава на Норвегия вдъхнови допълнително и играчите на терена, и хората по трибуните, които се радваха на всеки ход на младока.

Наистина окрилена Норвегия направи няколко опасни атаки, и в 72-та минута отново поведе в резултата. Шелбред намери Нилсен хитро в пеналта, като пасът мина между трима български играчи, и Нилсен се разписа пред погледа на Попов и Бодуров.

Малко преди това принудително терена напусна контузен Станислав Манолев, но появилите се Данчо Минев, а малко по-късно и Михаил Александров с нищо не промениха играта на нашия тим.

Вместо да търси един последен натиск, България просто чакаше мача да свърши, и сипеше по някоя топка в пеналта или край него.

Скандална ситуация край страничната линия сложи точка на спора. Йохансен се хвърли в краката на Любослав Пенев край страничната линия, Пенев се опита да предпази футболиста, но норвежецът вместо това ставайки, се опита да изблъска селекционера. Оттам се намесиха и още футболисти на двата тима, а накрая Йордан Минев и Йохансон бяха санкционирани с картони.

Норвегия - България

източник: БГНЕС

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ДНЕШНИТЕ МАЧОВЕ - ТУК!

Норвегия: Йорян Ниланд, Вегард Форен, Мартин Линес, Александер Тетей, Пер Шьелбред, Хевард Нортвейд, Омар Елабделауи, Матс Дели (64-Мартин Йодегаард), Тарик Елионуси (83-Йоне Самуелсон), Стефан Йохансен и Джошуа Кинг (59-Хенрик Нилсен).

България: Николай Михайлов, Апостол Попов, Веселин Минев, Станислав Манолев (69-Йордан Минев), Николай Бодуров, Ивелин Попов, Светослав Дяков, Георги Илиев (77-Михаил Александров), Александър Тонев, Георги Миланов и Венцислав Христов (56-Андрей Гълъбинов).