Футболните национали на България гостуват тази вечер на Косово във втория си мач от квалификационна група А за Европейското първенство през 2020 година. Момчетата на Петър Хубчев ще премерят сили със селекцията на Бернар Шаланд от 21.45 часа на стадион „Фадил Вокри“ в Прищина.

В първата си среща от кампанията „лъвовете“ направиха 1:1 с Черна гора на Националния стадион „Васил Левски“, а сега Ивелин Попов и компания са в очакване на нова сериозна битка и ще търсят първи три точки.

„Със сигурност Косово ще бъде много мотивиран, но нямаме противник, който да не е. Очакваме битка“, заяви на официалния брифинг преди срещата селекционерът на България Петър Хубчев.

Неговите възпитаници не направиха официална тренировка. Ивелин Попов и компания само поутъпкаха терена на „Фадил Вокри“, като използваха момента и за да изпратят окуражително послание към контузения си съотборник Ивайло Чочев. Националите ни излязоха с тениски с надпис: „Чочев, чакаме те! Винаги заедно!“, а преди да се приберат в съблекалнята „трикольорите“ се събраха и за обща снимка.

Както е известно, футболистът на Палермо получи фрактура на капачката на коляното и скъса сухожилие на десния крак по време на двубоя с черногорците. В неделя халфът претърпя операция в Италия, а предварителните прогнози са, че възстановяването му ще отнеме близо половин година.

„Много съжалявам за случилото се. Такива травми се получават често. Едва ли тази контузия ще повлияе на психическото състояние на отбора. Имах възможност да видя как реагира тимът и как се отнесоха момчета с Чочев, и мисля, че това показва, че имаме добър колектив без грам лицемерие и фалш. Съжалявам още веднъж за Чочев, той тъкмо се завърна от една подобна контузия. Знам, че е наясно, че ще се завърне силен“, коментира още Хубчев на брифинга.

Междувременно вратарят Николай Михайлов коментира, че отборът е запознат със силните и слабите страни на съперника си и допълни, че всички трябва да се раздадат на максимум. 

Мачът срещу България ще бъде първи за Косово в кампанията. В първия кръг по програма предстоящият противник на „лъвовете“ почива. Селекционерът Шаланд използва възможността, за да изпробва последни варианти преди старта на състава му в контролна среща с Дания, която завърши при 2:2.

„Сега започва истинското изпитание за нас“, категоричен бе Шаланд преди срещата с България. Специалистът също така изтъкна богатия опит на много от играчите на „трикольорите“ и добави: „Ако можем да ги сравняваме с другите съперници, това за мен ще е най-трудният мач“.

Специалистът също така подчерта, че ще се постара е да държи момчетата си здраво стъпили на земята, както изглежда е било и в предходните двубои.

Футболните специалисти определят Косово като корав съперник. Статистиката сочи, че отборът е без загуба вече 532 дни. Последното поражение на пресния член на ФИФА и УЕФА датира от 9 октомври 2017 година, когато губи с 0:2 от Испания в световните квалификации. Оттогава насетне косоварите изиграха 11 мача, в които записаха 8 победи и 3 ремита.

Домакините получиха сериозна подкрепа по време на официалната тренировка преди сблъсъка тази вечер. Група от 350 фенове окуражи любимците си преди началото на пътя им към Евро 2020, а очакванията са за пълен стадион по време на битката с България.

На стадиона в Прищина също така се очакват и скаути на Норич и Вердер, които да следят изявите на националите на България.

Иначе съдийска бригада от Литва ще ръководи двубоя, като главен арбитър ще бъде Гедиминас Мазейка.

В другия мач от нашата група А Черна гора приема лидера и фаворит в потока Англия. Чехия почива.