Селекционерът на националния отбор Ясен Петров и неговият екип проучват възможността да използват футболист, който има български корени, но няма наш паспорт. Става въпрос за бразилеца Кейди, който това лято премина от втородивизионния португалски Виляфрангензе в азербайджанския Карабах, пише „Мач Телеграф“.

Цялото има на 25-годишния атакуващ халф е Кейди Юри Боргес Малиновски. Той е роден в Коритиба и израства в академията на едноименния местен клуб. През 2019-а плеймейкърът преминава в Ещорил, но след само 6 мача с един гол отива във Виляфрангензе. Там през миналия сезон той бе титуляр, като се отчете с пет попадения в общо 27 мача. Любопитна подробност е, че заради агресията си и в дефанзивен план той често получава и жълти картони.

Информацията за българското потекло на Кейди е достигнала до щаба на националния отбор през родния кондиционен специалист Чудомир Чокаров – Чудото. Той работи още от 2013 година в Карабах и след привличането на играча това лято той се е заинтригувал откъде идва фамилията Малиновски. Оказало се, че халфът има български корени, а фамилията му е от Бесарабия.

В началото на лятото Кейди направи отлично впечатление в контролата, която Карабах игра с ЦСКА по време на лагера на „червените“ в Австрия. Отборът на Любо Пенев удари две греди в срещата, която се игра на 7 юли, но именно силна изява на Малиновски бе в основата на победното попадение за азерите. Негов пас с копване в 71-вата минута буквално матира защитата на водения тогава от Любо Пенев роден гранд.

Официален сайт на БФС
14 снимки

Атакуващият халф изнесе отлични игри за Карабах и в квалификационните кръгове в новия турнир на УЕФА - Лига на конференциите. Тимът достигна до груповата фаза, след като елиминира израелския Аждод след 0:0 в Азербайджан и победа с 1:0 като гост. Последва успех над кипърския АЕЛ Лимасол. След 1:1 в първата среща именно победен гол на Кейди в реванша реши дуела. В плейофа срещу Абърдийн проучваният от Ясен Петров футболист също се отчете с попадение при убедителното 3:1 в Шотландия миналия четвъртък.

При всички случаи процедурата по издаване на български паспорт на играча би била доста сложна и за да се задвижи от БФС, трябва да са убедени, че този футболист може да е полезен за представителния ни тим.

Повече подробности четете в днешния брой на „Мач Телеграф“