Европейският шампион Италия е амбициран да запази стопроцентовия си актив в световните квалификации с победа срещу България на 2 септември.

Воденият от Роберто Манчини тим спечели европейската титла това лято и няма загуба в 34 поредни официални мача. В първия мач след финал на Евро 2020 италианците посрещат отбора на Ясен Петров във Флоренция и ще преследват рекорда на Испания от 35 поредни мача без загуба, поставен в периода 2007-09 година.

"Има още какво да подобряваме, остават 14 месеца до световното първенство и през това време ще вдигнем още нивото", каза Манчини на пресконференция на базата в Коверчано.

"Европейската титла не променя нищо. Животът продължава, отново се захващаме за работа. Продължаваме оттам, където спряхме през лятото. Станахме европейски шампиони и направихме щастливи 60 милиона италианци. Фактът, че зарадвахме толкова хора, ни прави горди. Но сега трябва да мислим за предстоящите квалификации. Има още пет мача и трябва да подходим сериозно. Най-важното сега е да си гарантираме класирането за Мондиала, а след това ще мислим за финалната фаза", коментира Манчини.

Треньорът вярва, че халфът Жоржиньо заслужава да спечели Златната топка тази година. Жоржиньо спечели Шампионска лига с Челси и евротитлата с Италия.

"Тази година той спечели всичко и заслужава да вземе Златната топка", каза Манчини.

Италия приема България на 2 септември на "Артемио Франки" във Флоренция, гостува на Швейцария в Базел на 5 септември и е домакин на Литва на 8 септември в Реджо-Емилия.

В състава на Италия след контузия се завръща Николо Дзаниоло от Рома, както и нападателят Мойс Кийн.

"Искам да продължим в същия дух и да играем със същата увереност, както на Европейското. Кийн е млад играч със страхотни качества, не го взех на Европейското, но знаех, че ще дойде момент да бъде отново в състава. Важно е Дзаниоло да се чувства добре, не е проблем на кой пост ще го ползвам", каза Манчини.

Нападателят на Торино Андреа Белоти страда от лека контузия и може да бъде освободен от лагера, за да не се рискува здравето му, намекна Манчини.

От групата заради травма отпадна защитникът на Лацио Мануел Ладзари, а Манчини обмисля да вземе Давиде Калабрия от Милан за негов заместник.