„Получи се една полезна проверка. Все пак напоследък намираме все по-трудно противници за такива мачове. Отчитаме и факта, че Финландия игра с по-голямата си възраст – родените през 1991 година”, заяви за Гонг селекционерът на юношите ни до 19 години Михаил Мадански. Неговите възпитаници паднаха с 0:1 от връстниците си от Финландия в контрола, играна в Правец.

„Смятам, че нашият отбор не се представи чак толкова лошо, но общо-взето все още сме далече от истината. Това е първи мач за тази година, събираме се за първи път, но ни предстои много работа. Има неща, които определено не ми харесват и трябва да търсим някакво бързо решение и развитие. Резултатът не ме интересува, просто не ми хареса как играехме с топката – бавно и мудно. Не бяхме и достатъчно агресивни. Но това все пак са слабости на футбола ни като цяло”, каза още Мадански, който е селекционер и на младежкия ни национален отбор.

„Видяхте, че изпуснахме доста положения, които създадохме. Направихме и много смени, което неминуемо се отрази на играта на отбора. Допуснахме гол от елементарна вратарска грешка. За кой ли път това се случва с нашия отбор. Има неща, от които съм доволен и най-вече от факта, че решихме проблема с левия фланг на защитата. Но пък продължава да виси проблемът с десния бек. Изпробвахме Мартин Кожухаров от Реал Мадрид, който е по-малък от останалите – набор 1993 година, но има бъдеще в него. Общо-взето, това ще е групата, с която ще работим”, добави доцентът от Националната спортна академия.

„Нашите най-добри футболисти в тази възраст отсъстваха днес – Георги Миланов, капитанът Георги Терзиев, Кирил Огнянов. Това са трима от титулярните ни играчи, които са най-добри и значително повишават класата ни. Все пак те са единствените, които играят като титуляри в мъжките отбори на клубовете си. Бях извикал много дебютанти, които да пробвам. Но дотук с пробите. Трябва да се ограничим до един кръг от около 20 футболисти, които ще отидат на турнир в Португалия другата седмица”, разкри Мишо Мадански.

„Не знам доколко ще можем да разчитаме на Терзиев и Георги Миланов за евроквалификацията през октомври. Все пак по това време има евротурнири и те може да бъдат ангажирани с мъжките си отбори. Но дано поне да ги имаме за евроквалификациите”, изрази надежда селекционерът.

„Като стил на игра Финландия се доближава до съперника ни Ейре. Иначе за останалите ни съперници – Сърбия са един добър отбор, докато за Люксембург никой нищо не може да каже. Въпросът е ние да се подготвим. Първият мач е със Сърбия и там трябва да се представим добре”, каза след загубата от скандинавците Мадански.

„Трябва по-често да се събираме, за да доизградим отбора. С две тренировки трудно можем да направим каквото и да било. Мачовете не са чак толкова много, но поне лагери да правим, за да можем да отиграваме разни варианти. Сега на този лагер тестирахме и изследвахме футболистите. Резултатите показват такъв разнобой в показателите на футболистите, че направо се хващам за главата. Има футболисти с такива влошени показатели, че реално с тях не могат да играят и при набор 1994 година. Това показва изключителната нужда от по-бързото създаване на още една елитна юношеска група – до 19 години. Оттам ще дойдат силните мачове и силното първенство. Иначе ей така само ще продължим да си блъскаме и да си говорим едни и същи неща. Каквото и да си говорим, явно на този етап не можем да налагаме контрол в клубовете”, завърши специалистът.