Юношеските национали до 17 години на България отпаднаха в груповата фаза на Европейското първенство в тази възрастова група, което се провежда по терените у нас. Това стана след втората загуба на малките "лъвчета", този път от големия фаворит Испания. 

Момчетата на Александър Димитров се бориха наистина мъжки, но иберийците надделяха с 2:1. Българчетата направиха много силно първо полувреме, след което дори задържаха равенството с гол на Тонислав Йорданов, но в крайна сметка загубиха и отпаднаха. 

Това беше втора загуба за тях, а след победата на Хърватия над Австрия в първия мач днес от групата ни, шансовете за класиране напред се изпариха. Така остава мач за честта срещу Австрия след три дни. 

Но юношеските ни национали могат да са доволни от представянето си, защото показаха хъс и желание. Нашите момчета имаха шанс да открият още във 2-та минута, когато центриране на Матео Стаматов срещна напречната греда на вратаря на испанците Сантоме, но излезе в аут. 

Малките "лъвчета" имаха още един шанс за гол в 9-та минута след грешка на испанците, когато Георги Русев се озова на стрелкова позиция, но ударът му беше спасен от вратаря на испанския тим. 

Въпреки добрите възможности за България в началото, испанците откриха резултата в 11-та минута. Тогава след заучено изпълнение на пряк свободен удар, с едно докосване Карлес Аленя намери Куки между двама защитници и нападателят прониза българския вратар Наумов за 1:0. 

Испанците можеха да поведат с два гола преднина в 15-та минута, когато голмайсторът до момента Куки се освободи пред наказателното поле и с елегантен удар с външен фалц стреля опасно към горния ляв ъгъл на Даниел Наумов. Нашият страж обаче изби виртуозно с една ръка. 

В 26-та минута малките "лъвчета" имаха възможност да изравнят, след като Павел Головодов пусна към Илия Стефанов в наказателното поле, той продължи към Георги Русев, но в последния момент той не можа да отправи удар. Защитата на испанците обаче беше матирана. 

България беше близо до изравняването в 32-та минута. Тогава Тонислав Йорданов намери страхотно непокрития Асен Чандъров пред наказателното поле, но неговият силен удар беше спасен от вратаря Алехандро Сантоме. 

Момчетата на Александър Димитров обаче продължиха да настояват в търсене на гола и го намериха в 35-та минута. Тогава защитникът на Испания Морер върна прекалено силно топката към вратаря Сантоме, той не успя да я овладее, а това стори Тонислав Йорданов. Нападателят на Литекс нямаше как да сбърка и от няколко метра изравни за 1:1. 

При този резултат дойде и почивката, а веднага след подновяването на играта испанците можеха да поведат. След центриране от корнер защитникът Алекс Мартин стреля с глава, но топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. 

Испанците налитаха изключително опасно от началото на втората част и нямаше как това превъзходство да не даде резултат. В 47-та минута Фран Виялба с прекрасен гол отново даде преднина на иберийците. 

В 56-та минута интригата можеше да приключи. Тогава Карлес Перес напредна и стреля силно от границите на наказателното поле, но ударът му срещна гредата. При добавката Дани Морер центрира, но от голлинията български защитник изби. 

В 66-та минута испанците удариха още една греда. Тя беше на сметката на защитника Алекс Мартин, който стреля от границите на наказателното поле, но прецизният му изстрел се отби от лявата греда. 

Малко след това нашите момчета имаха шанс да изравнят след поредна грешка в защитата на испанците. Георги Русев обаче не се възползва по най-добрия начин и пред голлинията защитник изби удара му. 

До края на мача испанците държаха инициативата и не позволиха да се стига до повече опасности пред вратата им, с изключение на няколко възможности, които обаче Алекс Боримиров и Венцислав Йосков не можаха да оползотворят. Испанците също имаха няколко удара, но те профучаваха встрани от вратата, а в последната минута Фернандес затрудни максимално Даниел Наумов с удара си, но вратарят ни виртуозно пак изби. 

Така преднината от един гол за испанците се запази и те се поздравиха с трите точки. В последния им мач с Хърватия имат нужда само от точка, за да се класират за четвъртфиналите. Там вече е Хърватия след победата над Австрия. Бундестима пък ще преследва успеха срещу нас, за да запази шансове за финалната осмица. 

България: Наумов, Савов, Славов, Стаматов, Христов, Головодов, Димитров, Стефанов, Чандъров, Русев, Йорданов

Испания: Сантоме, Куку, Мартин, Айспири, Дани Морер, Аленя, Вилалба, Пепелу, Олмо, Куки, Перес.