Журналистът Милен Цветков загина в тежка катастрофа, след като бе помлян от Кристиан Николов, който според очевидци е карал с 100 км. Инцедентът стана на светофар пред столичен мол. 

"Милен беше много добър, уважаван български журналист с чувство за хумор. Жалко, че на този светъл празник ни напусна по  много нелеп начин", коментира автомобилният състезател Илия Царски пред Bulgaria ON AIR.

17 снимки

Многократният рали шампион огласи най-вероятната причина, довела до смъртта на Цветков. Царски сподели, че в автомобилния спорт се използват специални анатомични седалки, които няма в нормалните автомобили, защото те не са удобни за шофиране.

"Именно тази седалка след този удар, който ние го наричаме "камшичен удар", най-вероятно след такъв удар при Милен се е получило пречупване във вратните прешлени. Тези седалки пазят от този удар. Автомобилът е оръжие, което, когато не боравиш правилно с него - може да бъде опасно", категоричен е Царски.

5 снимки

"Много пъти съм казвал, че в редица държави има практика, че младите шофьори, които взимат книжка в началото, имат право да управляват автомобили с обем на двигателя не по-голям от 1,4. Без турбо компресор, защото той повишава мощността на двигателя. Този период от 2 години, като през това време се следи дали този шофьор има нарушения и чак след тези години има право да се качи на по-мощен автомобил", продължи Царски. 

Той посочи, че голямата скорост в градски условия намалява времето за реакция, а най-опасни са челните удари или тези отзад, когато автомобилът е с 0 км/ч.

"Препоръчвам на всички млади шофьори, а и не само на тях, да посещават школи, да контактуват с автомобилните пилоти, които могат да им помогнат в надграждането на шофьорските умения. Един шофьорски курс е крайно недостатъчен да се рутинираш, да направиш тази практика, за да опознаеш автомобила. Българинът няма култура и възпитание да спазва правилата по пътищата", коментира още Царски.

Автомобилният състезател припомни, че е недопустимо под въздействието на каквито и да било опиати да седнеш зад волана.

"Реакциите на водача са забавени. Може би трябва да има по-сурови наказания и промяна в закона", допълни Илия Царски.