Премиерът на България Бойко Борисов предупреди хората в България, че нещата с COVID-19 не са оптимистични и поради тази причина трябва да бъдем много внимателни. Той допълни, че днес е обсъждано дали да се допускат хората в паркове и планините за спорт, но решението е отложено за края на седмицата заради увеличаващите се заразени с коронавирус. Борисов поясни, че се обмисля ново отлагане на Олимпиадата с още година. От изказването на Борисов става ясно, че не се очертава скоро да има спорт в България.

4 снимки

„Катерим се много стръмно. Големи групи започват да се разболяват. Не успяхме да предотвратим това масово пътуване. Направихме максималното хората да не се усещат затворници. В петък-събота ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяванията. Започнаха претовори за отлагането на Олимиадата за по-следващата година. Сега всички са болни от коронавирус. Обшествата и светът са болни.

Проблемът следващата седмица ще е с медицинските работници. Все повече се разболяват и ще имаме недостиг. Да разхлабим още мерките? Ниe направихме пет неща за разхлабване на мерките. Светът по никакъв начин не се е справил. Като добър доктор не мога да напиша тази рецепта – да отменим мерките. Трябва ли да минем всички през интензивното и апаратите, за да разберем какво е? Къде е приключило – в Китай, Корея, Сингапур ли? Къде е решението? Кое хубаво видяхте? Пет мерки сме смекчили. Ако не се вдигне пикът, в петък, събота ще говорим за паркове и планини по двама човека, без да се събират на групи и да пият бири. Да не мислите, че не искам да пуснем хората в парковете и планините.

Нашата задача е да устискаме и да запазим живота на хората. Нищо не ни сочи към момента да бъдем оптимисти. Заразените и починалите трябва да ни говорят друго. Ако забележим, че кривата не е толкова стръмна, ще освободим парковете и планините, но при строг ред”, заяви Борисов.