Славия постигна страхотна победа с 2:1 над гостуващия на стадион „Александър Шаламанов“ тим на Левски в отложен двубой от третия кръг на efbet Лига. Галин Иванов откри в 29-ата, а Кемело Нгуена удвои и в 71-ата минута. Марин Петков върна едно попадение в третата минута от добавеното време на мача, но за повече нямаше време.

Като цяло „белите“ стояха стабилно на терена, макар че „сините“ създадоха доста опасни ситуации, а вратарят Светослав Вуцов също трябва да бъде похвален, след като се отчете с две-три чудесни намеси. Един път и топката беше изчистена пред голлинията на домакините.

start-photo.bg
80 снимки

По този начин Славия вече има 24 точки и се изравнява по този показател с Левски, като и двата тима изостават с три от върха. Двата отбора са съседи в класирането - съответно пети и шести. В следващия кръг Славия гостува на Локомотив Пловдив, докато Левски ще срещне Септември София.

Треньорът на домакините Златомир Загорчич направи две промени в сравнение с победата с 1:0 над Септември София преди няколко дни. Галин Иванов и Людовик Соарес смениха Христо Попадийн и Кристиан Добрев. Светослав Вуцов бе на вратата, а Ертан Томбак, Емил Виячки, Венцеслав Керчев и Людовик Соарес оперираха в защита. Георги Вълчев, Кристиян Стоянов, Ерол Дост пък играха в центъра зад триото в атака Тони Тасев, Галин Иванов и Ахмед Ахмедов.

LAP.bg
100 снимки

Наставникът на гостите Станимир Стоилов пък залложи за първи път в титулярния състав на нигерийски национал Абдулахи Шеху, който бе поставен на позицията десен защитник. Това бе и единствената промяна от успеха с 1:0 над Ботев Пловдив, като извън състава остана контузения Жереми Петрис. На вратата бе капитанът Пламен Андреев, а пред него действаха Ноа Сонко Сундберг, Хосе Кордоба и Цунами. В средата на терена бяха Георги Миланов и Филип Кръстев, а Роналдо, Илиян Стефанов, Уелтон действаха зад Ивелин Попов.

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

start-photo.bg
55 снимки

Отзивите след двубоя:

Станимир Стоилов: Твърде елементарни индивидуални грешки, даже обидни

Кушев: Очаквахме нерви и единоборства, изиграхме мача добре тактически​


Левски стартира с опит за натиск и още в петата „сините“ разиграха добре отляво, като Георги Миланов овладя и напредна отлично по тъча, след което комбинира с Илиян Стефанов. Той пък с едно докосване с пета отигра за Филип Кръстев, който пък му върна топката и Стефанов влезе в наказателното поле и опита да намери Роналдо, но Людовик Соарес успя да изчисти пред бразилеца.

Пет минути по-късно Уелтън центрира отляво пред наказателното поле към далечната греда, където Роналдо бе изпуснат, но изстрелът му с глава премина покрай дясната греда на Светослав Вуцов.

Секунди след това обаче Филип Кръстев неволно влезе остро с високо вдигнат крак в главата на Тони Тасев, който получи лекарска намеса и въпреки, че главата му бе бинтована, Загорчич бе принуден да направи двойна принудителна смяна, след като и Ахмед Ахмедов трябваше да излезе, тъй като изпитваше болки от самото начало на мача. Не техните места се появиха Емил Стоев и Кристиан Добрев.

В 22-ата минута дойде и най-чистата ситуация за Левски дотук в мача. След центриране от свободен удар в наказателното поле на Славия, домакините изчистиха. Миланов обаче отигра топката с глава за Ивелин Попов, който му я върна, а халфът шутира мощно от дъгата пред наказателното поле с левия крак, но Вуцов изби над гредата в ъглов удар. След центрирането от корнера на Кръстев пък Вуцов увисна, а Роналдо стреля с глава на далечната греда, но Ертан Томбак беше на точното място и изчисти точно пред голлинията. 

Две минути по-късно Кръстев имаше свободно пространство и опита късмета си от сериозна дистанция, но стреля високо над вратата. В ответната атака пък Абдулахи Шеху сбърка с отиграването си с глава след дълго подаване в половината на гостите, което позволи на Галин Иванов да овладее и да стреля, но покрай дясната греда на Пламен Андреев. 

Така се стигна до 29-ата минута, когато Славия откри резултата.  Дост отне на центъра и комбинира с Кристиан Добрев, който напредна в половината на Левски, подаде наляво за Георги Вълчев, който пък с едно докосване продължи още за Иванов. Шеху не затвори добре фланговия футболист, който пък си нагласи топката на десния крак и с чудесен техничен удар намери далечния голен ляв ъгъл на вратата на Андреев – 0:1.

Две минути след това Уелтън опита да намери далечния ъгъл на вратата на Вуцов от далечна дистанция, но изстрелът му прелетя в аут.

В 36-ата минута гостите имаха претенции за дузпа, тъй като топката се удари в ръката на Венцислав Керчев при разбъркване пред вратата на Вуцов и попадна в Миланов, който се опита да стреля с акробатичен изстрел, но не успя да затрудни домакините.

Четири минути след старта на втората част "белите" пратиха за втори път топката във вратата на Андреев, но голът не бе зачетен. Добрев овладя добре отляво, премина покрай Хосе Кордоба, влезе в наказателното поле и аутлинията върна за Емил Стоев, който реализира, но попадението беше отменено заради засада. Системата ВАР потвърди, че Добрев е бил в нередовна позиция при паса към него.

В 53-ата минута Хосе Кордоба центрира отдясно в наказателното поле, където Вуцов излезе, но увисна, а Илиян Стефанов отигра с глава по посока вратата му. Там Ивелин Попов опита да стигне до нея, но бе изпреварен от Керчев и Томбак пред голлинията, след което падна в наказателното поле и играчите на гостите поискаха дузпа. След малко играта бе спряна и ситуацията бе разгледана със системата ВАР, която отчете, че Попов е бил в положение на засада.

Славия удари за втори път по амбициите на Левски в 71-ата минута. Иванов изведе отлично на скорост на десния фланг Добрев, който достигна до аутлинията и центрира ниско в наказателното поле, където голмайсторът за домакините пропусна топката между краката си и тя стигна до Нгуена, който бе забравен от Шеху и от границата на вратарското поле реализира за 2:0.

В 75-ата минута Кордоба стреля силно от дистанция, но Вуцов изби над гредата в корнер.

Две минути по-късно Левски имаше страхотен шанс да намали изоставането си. Уелтън получи от Цунами вляво, влезе в наказателното поле и опита да намери свой съотборник, но играчите на „белите“ изчистиха. Топката обаче попадна в Попов, който стреля, но също бе блокиран. Цунами обаче овладя топката и центрира към далечната греда, където Марин Петков беше забравен от границата на вратарското поле засече с глава, но Вуцов направи важно спасяване с крак.   

В третата минута от добавеното време гостите успяха да върнат едно попадение. Филип Кръстев центрира отдясно в наказателното поле, а на първа греда Марин Петков беше изпуснат и засече във вратата на Вуцов – 2:1.

До края на мача обаче просто нямаше достатъчно време за Левски и така Славия записа успех с 2:1.


FT | СЛАВИЯ - ЛЕВСКИ  2:1

1:0 Галин Иванов 29'

2:0 Кемело Нгуена 71'

2:1 Марин Петков 90+3'

efbet Лига, 3-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

СЛАВИЯ (4-1-4-1): 21. Светослав Вуцов - 4. Людовик Соарес, 37. Венцислав Керчев, 23. Емил Виячки, 3. Ертан Томбак - 77. Георги Вълчев - 33. Галин Иванов, 71. Кристиян Стоянов (к), 17. Ерол Дост ж.к., 88. Тони Тасев - 9. Ахмед Ахмедов

Резерви: 1. Георги Петков (вр), 73. Иван Минчев, 55. Константин Чешмеджиев, 11. Кристиан Добрев, 22. Дарко Тасевски, 93. Кемело Нгуена, 8. Емил Стоев 

Старши треньор: Златомир Загорчич

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 1. Пламен Андреев (к) - 6. Цунами, 33. Хсе Кордоба, 23. Ноа Сонко Сундберг, 12. Абдулахи Шеху - 7. Георги Миланов, 30. Филип Кръстев ж.к. - 17. Уелтън, 14. Илиян Стефанов, 18. Роналдо - 10. Ивелин Попов

Резерви: 13. Николай Михайлов (вр), 4. Нейтън Олдър, 5. Келиан ван дер Каап, 8. Андриан Краев, 22. Патрик-Габриел Галчев, 27. Асен Митков, 88. Марин Петков

Старши треньор: Станимир Стоилов


Главен съдия: Станислав Тодоров, град Шумен

Стадион: „Александър Шаламанов“, град София