865 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Общо за последните 24 часа новите положителни проби са 40, като 2 от тях са на деца –2-месечно бебе от Бургас и дете на 9 години от Паничерево. Това съобщиха на сутрешния брифинг от Националния оперативен щаб.

БГНЕС
73 снимки

По градове новите случаи са: в София - 15, във Видин – 9, Стара Загора – 5 , Бургас - 4, Хасково – 3, Благоевград, Габрово, Русе и Сливен по 1.  

16 от новозаразените са приети в болница. 

Активните случаи в цялата страна са 671. 510 от заразените са в София. 

Заразените медици са 69.

„Във Видин ще се наложи да бъде затворено неврологичното отделение поради липса на персонал. Неврологичните случаи се насочват към Лом”, обясни ген. Мутафчийски.  

Излекувани са 153 души.

Ген. Мутафчийски сподели дали се обмислят и отпускане на мерките:

"Има разчертан план за отпускане на мерките. В Германия има заявка, но не са се разхлабили мерките. Тези неща никога не са били забранявани в България. Имаме план, следим тенденциите в света. Ситуациите са много динамични. Държавите, които обявиха, че са се справили с епидемията, се оказа, че не са се справили и връщат мерките. Говоря специално за Сингапур.

Последните директиви на СЗО са за отслабване на мерките, затова редица държави в Европа възобновяват поетапно производството в някои сектори. В България това не е спирано и единственото, което не работи, са ресторантите, хотелите и някои сфери, които са абсолютно дребни. Мерките ни са доста либерални, в сравнение с техните", допълни шефът на Кризисния щаб.